Mosógép mágnesszelep cseréje, hibája

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A mágnesszelep azaz elektromos szolenoid szelep, amely ha áram alá kerül, megnyílik és feltölti vízzel a mosógépet a vízhálózatról.

Általában a mosógép vízszelep hibája azzal jár, hogy a mosógép nem telik meg rendesen vízzel – az előforduló hibák listája alább olvasható:

  • A mosógép nem telik meg vízzel teljesen
  • A mosógépbe nem jut víz
  • A mosógép nem veszi be a mosóport
  • A mosógép nem veszi be az öblítőt
  • A mosógép berreg, de mást nem csinál

Bár ezek a leggyakoribb hibák, másfélék is előfordulhatnak. A fenti jelenségeket azonban szinte mindig a mágnesszelep meghibásodása okozza.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan cserélheti le saját kezűleg a mágnesszelepet, mielőtt azonban nekiállna, nagyon fontos, hogy alaposan elolvassa az útmutatót és pontosan betartsa az itt található utasításokat.

Az útmutató egyik célja, hogy bemutassa, hogyan lehet képes saját maga megállapítani a hiba okát, hogyan tesztelje, hibás-e az alkatrész és hogyan cserélje azt le biztonságosan. Ha nem biztos a dolgában, vagy hogy hogyan lehetne biztonságosan elvégezni a munkát, forduljon inkább szakemberhez és ne kockáztassa épségét párezer forint miatt.

A biztonságról

Mielőtt bármilyen szerelésbe kezd, bizonyosodjon meg arról alaposan, hogy a készülék áramtalanítva van.

A mosógépekben találhatóak olyan alkatrészek, mint például a hálózati egység vagy a hálózati kábelek, amelyek akkor is áram alatt vannak, ha a gép ki van kapcsolva, így ezek ilyenkor is okozhatnak áramütést. Tanácsos a gyerekeket és háziállatokat távol tartani attól a helységtől, ahol a szerelést végezzük.

A mágnesszelep működése

Hogy könnyebben megállapíthassa, meghibásodott-e a szelep, az alábbiakban röviden elmagyarázzuk a szelep működését.

A mágnesszelep csak akkor engedi át a vizet, ha a rajta található szolenoid áram alatt van. Ez egy mágneses mezőt hoz létre, amely felemel egy apró mágnest a szelepen belül. Ez a víznyomással együtt elegendő ahhoz, hogy a hálózat felől a gépbe folyjon a víz.

Ahhoz, hogy a vízszelep megfelelően működjön és feltöltse vízzel a mosógépet, mind az elektromosság, mind a víznyomás megléte elengedhetetlen. A szükséges hálózati víznyomás általában 1.0 és 10 bar között kell, hogy legyen. Ha a nyomás ennél kisebb, a mosógép nem töltődik fel, ha pedig nagyobb, az valószínűleg szivárgáshoz vezet.

A mágnesszelep kipróbálása

Mágnesszelep kipróbálása, kiméréseEgy mosógép vízszelepének tesztje viszonylag egyszerű, elektromos mérőeszközzel elvégezhető művelet.

A jobbra található képen egy átlagos dupla vízbemeneti szelep látható. A legtöbb mosógépben ilyet találunk. A kivitelezés némileg eltérhet a gép típusától függően, az alapelv azonban mindig ugyanaz. A képen megjelöltük azokat a helyeket, ahol a feszültségmérővel ellenőrizhetjük, áram alatt van-e a szelep vagy sem. Ha a feszültségmérő azt mutatja, hogy a mágnesszelep áram alatt van, jó esély van rá, hogy a hiba máshol van. Az ellenőrzéshez egyszerűen helyezze a pozitív (piros pont) és negatív (fekete pont) végződéseket a szelep tekercseire a képen látható módon. Ha nem tudja ezt megtenni, keressen olyat, aki ért hozzá, vagy forduljon szakemberhez. Ha a feszültségmérő nem jelez feszültséget, a szelep valószínűvel hibás és cserére szorul. Egyes esetekben lehetséges csak a szolenoidot kicserélni. Ehhez nyomja össze, majd pattintsa le a tekercs tetején található rögzítőfüleket, vegye ki a régi tekercset, majd helyezze el az újat. Ez akkor hasznos megoldás, ha már nincs forgalomban az eredeti mágnesszeleptípus. Ehhez viszont egy másik szelepből kell kiszerelni a tekercset. Ha nem tudja pontosan, mit csinál, jobb, ha nem lát neki saját kezűleg. Ellenben, ha még kapható az adott mágneszelep, érdemes nem kockáztatni és egy- az-egyben kicserélni. Bár jelentkezhetnek más típusú hibák is, a leggyakrabban a tekercs hibásodik meg a szelepben. Az is előfordulhat persze, hogy a szelep nem zár rendesen, ezért kikapcsolt állapotban is víz szivárog a gépbe, általában azonban a szelepek igen megbízhatóak mechanikailag.

A váltóáramú szolenoidok azonban elromolhatnak, ez messze a leggyakoribb oka az esetleges hibáknak.

A mágnesszelep cseréje

Bár a művelet egyes elemei típustól függően változhatnak, nem is beszélve a mosógépek és mosó-szárítógépek közötti eltérésekről, az alapelv ugyanaz marad. Igen kevés olyan típus van, amelynél szükséges eltérni az itt leírt utasításoktól, bár a mágnesszelep rögzítési pontjai, a csatlakozások száma és típusa és más hasonló tényezők sokszor eltérőek lehetnek.

Mivel a szelepeket minden esetben a gép hátuljára kell erősíteni, elsőként húzza ki a mosógépet, hogy rendesen hozzáférjen.

Ellenőrizze, hogy a gép áramtalanítva van-e! Ha ezt már korábban megtette, tegye meg újra.

Ezután zárja el a vizet. Ezt általában egy falból kiálló nyitó/záró segítségével teheti meg – hogy megtalálja, csak kövesse a csövet, amíg rá nem akad a hálózati nyitó/záróra.

Ha ez megvan, csavarja le a befolyócsövet a mosógépről. Javasoljuk, hogy legyen kéznél egy vödör vagy hasonló, illetve pár törülköző, mivel valószínűleg szivárog majd némi maradék víz a tömlőből.

Ha mindezzel végzett, keresse meg a mosógépen, az alábbi képen látható alkatrészt.

Mosógép mágnesszelep kívűlről

Ez a vízbemeneti elektromos szelep, azaz mágneszelep.

Belül a szűrőt láthatja, amely meggátolja a nagyobb részecskék bejutását a vízhálózatból a mágnesszelepbe, amelyek meghibásodást okozhatnának. Ezek feltorlódhatnak és ronthatják a szelep hatékonyságát, ha a víz nem elég tiszta. Az eldugult szűrő hatékonysága romolhat, általában azonban nem akadályozza meg teljesen, hogy a mosógép feltöltődjön vízzel.

Ezen a ponton le kell vennie a mosógép fedelét.

Annak a túloldalán, amit a fenti képen lát, valami olyasmit kell találnia, mint amit a lenti kép mutat.

Mosógép mágnesszelep belülről

A képen két tömlő látható, amelyek két szolenoidhoz vezetnek.

Rendes esetben az egyik szelep a normál mosás során látja el vízzel a gépet, míg a másik az előmosás során a mosószer-adagoló fiókban működik, az utolsó öblítés során pedig mindkét csap megnyílik, hogy az öblítőszert a dobba juttassa.

A következő lépésben le kell szerelnie a mágnesszelepet, hogy kicserélhesse azt.

Mosógép mágnesszelep kiszerelése

Ahogyan a képen látható, ezen a mosógépen két csavar tartja a helyén a vízszelepet, egy felette, egy pedig alatta. Ha ezeket kicsavarja, a szelep elenged.

Léteznek olyan vízszelepek, amelyeket más módon rögzítettek – a lényeg, hogy szánja rá az időt és logikus módon szerelje le a mágnesszelepet.

Ha ez megvan, kihúzhatja az elektromos csatlakozókat az alább látható módon.

Mosógép mágnesszelep csatlakozók levétele

A csatlakozások eltávolítására sor kerülhet a szelep leszerelése előtt vagy után is, ez nem jelent lényegi különbséget.

Ezután vegye le a bilincseket – mivel a szelepet már leszerelte, meg is fordíthatja, hogy jobban hozzáférjen.

Mosógép mágnesszelep bilincsek levétele

A legtöbb mosógépnél egyszerű rugós füleket találhatunk, amelyek az itt látott módon levehetőek egy fogó segítségével. Néhány gyártó másféle bilincseket alkalmaz, de az alapelv akkor is ugyanaz marad.

Ezt követően le kell csatlakoztatnia a tömlőket a mágnesszelepről (fotón a fekete csövek).

Mosógép mágnesszelep csövek levétele

Figyelem! A tömlők nagyon szorosak lehetnek!

Egyes mosógépeknél olyan érzés lehet, mintha oda lennének ragasztva, pedig nincsenek. Néha nagyobb erőkifejtésre van szükség a lecsatlakoztatásukhoz, ennek ellenére ne próbálja csavarhúzóval vagy más szerszámmal lefeszegetni őket. Ezzel sérüléseket okozhat a tömlőn, amit így nem tud majd később visszacsatlakoztatni.

Próbálja megcsavarni a tömlőket miközben lehúzza őket. Kezeit eközben tartsa távol a géptől, mert amikor a tömlők engednek, odacsaphatnak és sérülést okozhatnak.

A tömlő lecsatlakoztatása után a mágnesszelep így néz ki.

Mosógép mágnesszelep kiszerelve

A vízszelep visszaszereléséhez egyszerűen kövesse vissza a műveletsort, majd próbálja ki a mosógépet, miután teljesen összerakta azt.

Új mosógép mágnesszelep rendelése

A legtöbb esetben szüksége lesz a típusszámra ahhoz, hogy megfelelő új mágnesszelepet tudjon rendelni a mosógéphez.

Ez a szám leggyakrabban a mosógép készülék adattábláján (címkéjén) található meg, például a Zanussi, Electrolux, Indesit, Fagor, Candy, Bosch, Siemens, Samsung, LG, Whirlpool, vagy Beko modellek esetében. Az adattáblát az ajtó belső részén található kis címkén, a gép hátulján, esetleg a szűrőfedélen kell keresni. A típusszám és néha a sorozatszám, szervizszám is szükséges ahhoz, hogy pontosan megfelelő szelepet tudjon rendelni a mosógéphez.

Online igen egyszerű új mágnesszelepet vásárolni. A keresőben adja meg a típusszámot, esetleg adjon még hozzá néhány keresőszót és hamar meglelheti a keresett alkatrészt: mosogep-alkatresz.dvdx.hu

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás