A mosógép nem ereszti le a vizet, nem szivattyúz! Dugulás elhárítás, vagy szivattyú cseréje!

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Takarítsa meg a készülék javításának költségeit – megmutatjuk, hogyan hárítsa el a mosógépben keletkező dugulást, ha az nem ereszt le, és hogyan cserélje ki a szivattyút, ha ez szükséges.

Mosógép szivattyú

Áttekintés
Ha a mosógép nem ereszti le a vizet, annak vagy az lehet az oka, hogy valami beragadt az elfolyótömlőbe vagy a szivattyúba, vagy eltörött, elromlott a szivattyú. Ha egy kicsit is tud bánni a szerszámokkal, mindkét javítás egyszerűen elvégezhető. Alább bemutatjuk a javítás menetét egy Maytag mosógépen.

Első lépések:

Távolítsa el az előlap csavarjait:
Áramtalanítsa, majd húzza ki a helyéről, majd támassza alá a mosógépet, ezt követően pedig távolítsa el az előlapot rögzítő két csavart.

A mosógép szétszedése

Távolítsa el a fedőlapot
Húzza meg a fedőlap alsó szélét kifelé és akassza le a tetejét. Például egy Whirlpool mosógépnél el kell távolítania az egész borítást, hogy hozzáférjen a szivattyúhoz.

Mosógép kitámasztása

Elsőként húzza ki a helyéről a mosógépet és ürítse ki a vizet. A vizet a tartályból kimerheti, vagy a gravitáció segítségével egyszerűen leeresztheti – az elfolyótömlőt helyezze a padlóra, a lefolyócső közelébe vagy vezesse egy vödörbe. Ezután rögzítse a csövet, hogy megakadályozza a maradék víz szivárgását (a lenti  kép szerint). Ha a mosógép kiürült, támassza alá az elejét például használt festékesdobozokkal. A kettővel fentebb képen látható, hol találhatóak az előlapot rögzítő csavarok. Távolítsa el az előlapot és látni fogja a szivattyút.

A dugulás okának megkeresése:

A dugulás elhárítása
Az előlap rugós, így könnyen levehető. Ezután távolítsa el a szivattyút. Távolítsa el a szivattyú alsó részén található csigáról a szíjat, és ha látja a dugulás okát, távolítsa azt el. Hogy meglazítsa az anyagot vagy ruhát, tekerje el a tárcsát valamelyik irányba.

Mosógép dugulás elhárítás

A mosógép szivattyú tokja átlátszó, így akár láthatja is a szivattyúra tekeredett problémás anyagot. A fentebb képen látható, mi a teendő, ha a szivattyú eldugult. Ha nem látja a dugulás okát a szivattyúban vagy ahhoz közel a csőben, akkor az az aljzatban lehet, ahol a cső a dob aljához csatlakozik. Hogy megkeresse, lazítsa meg a bilincset, amely a csövet a dob aljához rögzíti és távolítsa el a csövet. Ehhez tartson kéznél egy vödröt és egy szivacsot, mivel ha maradt a gépben víz, az ki fog csorogni. Ha megtalálta a ruhadarabot, húzza ki egy tűfogóval.

Ha nincs dugulás, ellenőrizze a szivattyút

A szivattyú eltávolítása
Ha a szivattyúban található lapát megsérült (ujjait bedugva tapogassa meg repedéseket keresve) vagy ha a szivattyú ereszt, hangokat ad ki, akkor le kell cserélni. Távolítsa el a csavarokat, amelyek a szivattyút a mosógéphez rögzítik. Vegyen egy új szivattyút és szerelje be. A mosógép szivattyú beszerzését megteheti a a bal oldalt található Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

mosógép szivattyú csere

Ha semmi sem dugítja el a csövet vagy a szivattyút, valószínűleg hibás a szivattyú. Ez általában azzal jár, hogy a szivattyú zajos, és ha nem cseréli ki azonnal, ereszteni kezd. A fenti képen látható, hogyan cserélje ki a szivattyút. Vegyen egy új, az előzővel megegyező típusú szivattyút. Online mosógép alkatrészboltban könnyen találhat alkatrészt vagy ott kérje az eladó segítségét.

A megfelelő darab megtalálásához szüksége lesz a márkára és a pontos típusszámra. A típusszám általában egy kis fémlemezen, matricán található, amely a dob fedele alatt vagy a tetején, ajtónál, illetve a mosógép oldalán vagy hátulján helyezkedik el. Írja le az adattáblán található információkat, hogy azok segítségével megkereshesse a megfelelő szivattyút. Szerelje be az új szivattyút, rögzítse csavarokkal és csatlakoztassa a csöveket, majd helyezze vissza a szíjat.

Eszközök és alapanyagok

A művelethez szükséges szerszámok:
A szükséges eszközöket még a művelet megkezdése előtt rakja ki, hogy időt és felesleges idegeskedést takarítson meg.

– Bilincsek
– 4 az 1-ben csavarhúzó
– Tűfogó
– Dugókulcs

A művelethez szükséges alapanyagok:
Kerülje el az utolsó pillanatban boltba rohangálást, és tartsa kéznél a szükséges anyagokat.
A lista: Festékesdobozok vagy más kisebb tárgyak a mosógép alátámasztásához.

Figyelmeztetés: mielőtt hozzálátna a művelethez a balesetek elkerülése végett a mosógépet csatlakoztassa le az elektromos hálózatról, zárja el a vízcsapot, és engedje le a vizet a készülékéből!

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás