Mosógép szivárog, folyik a víz és azok megoldásai

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Ne essen kétségbe, ha a mosógépe szivárog, folyik a víz a padlón. Pár óra alatt kitudja deríteni a hiba okát leírásunk alapján.

Fotókra klikkelve nagyobb méret!

Leggyakoribb szivárgások a mosógépeknél

Ezen a hat helyen a legnagyobb esélye, hogy szivárog a mosógép.

Az ábrán láthatja, hogy melyek azok a helyek, ahol leggyakoribbak a szivárgások a mosógépben. Tömlőknél, szivattyúnál, üstnél, de lehetnek további problémás területek ahol szivárgást tapasztalhat, ez függhet mosógép márkától és típustól is. Kétféle mosógép típus létezik: szíjhajtás és közvetlen direkthajtás. Ha leveszi a készüléke hátsó vagy alsó borítását, és nem talál ékszíjat, akkor az egy direktmotoros mosógép lesz. A javítás hasonló mindkét készüléknél, de általában könnyebb a közvetlen direkt meghajtásút szervizelni. A fenti fotó egy ékszíj meghajtású mosógépet ábrázol. Ha egy direkthajtású készülékkel áll szemben, akkor olvassa el a szervizútmutatóját és az alapján oldja meg a problémát.

Tipp: Ellenőrizze, hogy a víz a padló lefolyójából, vagy valamelyik kiállásból jön fel.

 

Cserélje ki a lyukas befolyótömlőket, csöveket

Az első lépés az, hogy keresse meg a szivárgás helyét. Ürítse ki a mosógépét, mozgassa el a faltól, és indítsa el az a ciklust amikor a készülék betölti a vizet. Keresse meg, hogy hol  csöpög a víz tömlő körül. Kapcsolja ki a készüléket, majd zárja el a kiállást, hogy ne töltse tovább a mosógépbe a vizet. Cserélje ki a régi rossz tömlőket újra. Ha a tömlők jó állapotban vannak, akkor cserélje ki a belső alátéteket. Befolyócsöveket speciális alkatrész webáruházban vásárolhat modellszám vagy méret alapján.

Figyelem: Húzza ki a készülék tápkábelét a konnektorból, mielőtt hozzákezdene a javításához.

01. Zárja el a vízellátást biztosító szelepet a kiállásnál. Ezután csavarja le a befolyótömlőt a mosógép hátulján található menetes egy fogóval. Vegye ki egy lapos csavarhúzóval tömlő végén található alátétet, ha az sérült cserélje azt ki. Majd csavarja vissza a befolyócsövet a helyére.


02. A javításhoz szüksége lehet az új tömlőre és/vagy alátétre.

 

Cserélje ki a lyukas belső tömlőket, csöveket

Ha a befolyócső és környéke nem szivárog, vegye le a védőborításokat és vizsgálja meg a belső alkatrészeket. Amikor a mosógép védőburkolata el lett távolítva, indítsa újra azt a ciklust amikor a gép betölti a vizet. Keressen víznyomokat, valamint rozsda jeleket és a kalcium lerakódásokat. A belső csövek elöregedése általában a mosószertartályt és az üstöt összekötő tömlőt, illetve a szivattyút és üstöt összekötő tömlőt érinti.

A tömlők körüli szivárgást egyszerűen megoldhatja a tömlők és/vagy a bilincsek cseréjével. A belsőcsöveket rugós bilincsek rögzítik. A, eltört vagy rozsdás elengedett bilincseket cserélje ki. Először próbálja meg eltávolítani a rugós bilincset egy állítható fogóval. Ha nem sikerül szüksége lesz egy speciális bilincs fogóra. Cserélje ki a régi bilincset egy újra. Ha a tömlő repedt, vagy lyukas, szivárog, vegye azt ki, majd cserélje ki. A belsőtömlők beszerzését megoldhatja egy speciális alkatrészekkel foglakozó webáruházban. Lényeges, hogy modellszám vagy gyártói szám alapján azonosítható be a pótalkatrész.

Vigyázzon a mozgó alkatrészekkel és az áramütés veszélyével. Csonkítást és halálos balesetet okozhat.

01.Vegye le a védőborítást a mosógépről, hogy hozzáférjen az alkatrészekhez. Keresse meg a szivárgást, amíg a gép megtelik vízzel. Ha nem látja a szivárgást jelét, akkor válasszon egy olyan ciklust ami mindenhová eljuttatja a vizet (pl. vízbetöltés, centrifuga stb.) majd ellenőrizze újra.

02. Vegye le a tömlő bilincsét és a tömlőt. Tartson egy vödröt vagy egy tálat, hogy a bent maradt víz ne a padlóra folyjon. Cserélje ki a tömlőt és bilincset újakra.

 

Szivattyúnál szivárog a víz

A szivattyúnál is előfordulhat, hogy engedi a vizet, amikor felmondja a szolgálatot. Egy belső tömítés is okozhatja a vízszivárgását, ilyen esetben az ürítő szivattyút ki kell cserélni.

Ehhez a művelethez is le kell venni a készülék burkolatát. Esetlegesen szüksége lehet speciális szerszámokra típustól függően.

Szivattyú csere leírásunkat itt tekintheti meg: a-mosogep-nem-ereszti-le-a-vizet-nem-szivattyuz-dugulas-elharitas-vagy-szivattyu-csereje

 

Lyukas üst tömítések és azok cseréje

A legnagyobb kihívást a lyukas üst szimeringek és további tömítéseinek cseréje jelenti (pl. üstháztömítés, egyéb tömítések). Mielőtt elkezdené az tömítések cseréjét, győződjön meg róla, hogy a szivárgás ténylegesen onnan ered. A javítás változhat márka és a modelltől függően. Ha nem biztos magában, hogy megtudja oldani a mosógép üst cseréjét mindenképpen forduljon szakemberhez. Ha mégis hozzálátna szüksége lesz egy speciális kulcsokra, hogy eltávolítsa a rögzítő anyákat illetve csavarokat. Érdemes még beszerezni a készülék szervizkönyvét, hogy lássa, hogy milyen alkatrészek veszik körül és milyen rögzítéseket kell majd eltávolítania és majd azokat az összeszerelésnél vissza is helyezni.

Tipp: Érdemes kicserélni a csapágyakat is a mosógépében, ha már ilyen szinten szétszedi a készülékét. Általában ha a csapágy szimering átengedi a vizet, akkor már a csapágyak minősége is romlik, illetve korrodálnak.

Mosógép csapágy és szimering csere leírásunkat itt megtekintheti: mosogep-csapagycsere-csapagyazasa-szereles

 

Alkatrészek beszerzése

Mosógép alkatrészek beszerzését megteheti speciális webáruházunkban. Jól tájékozott munkatársaink, szívesen segítenek Önnek egy szervizábrával, hogy minél hatékonyabban tudja diagnosztizálni a hibákat. Munkatársunknak szüksége lesz a készülékének márka nevére és a pontos modell számára (szervizszámára) az azonosításhoz. A modell számok általában egy kis fém lemezen, vagy egy matricán megtalálhatóak.

Ebben a shopban találja meg a keresett alkatrészeket is. mosogep-alkatresz.dvdx.hu

Reméljük átfogó leírásunk által újra üzembe tudja helyezni kedvenc mosógépét.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás