Mosógép csapágycsere, csapágyazása, szerelés!

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Hotpoint wma60 mosógépEz a leírás általános jellegű, így más és más mosógépeknél változhat a szerelési sorrend, és egyéb más műveletek!

A mosógépet érintő javítások közül ez az egyik legnehezebb művelet, amelynek során könnyen lehet, hogy az egész gépet szét kell szedni.

Amennyiben nem teljesen biztos abban, hogy szét tudja szerelni és utána megfelelően össze is tudja rakni a mosógépet, jobban jár, ha inkább profi szerelőhöz fordul a problémával. Ez egy egyáltalán nem egyszerű művelet, amely sok időt vesz igénybe, és a szerelés során könnyen olyan hibákat véthet, amelyek kijavítása költséges lehet.

Mosógép csapágy szimeringAlapesetben, egy mosógépben két csapágy található. Sokan úgy látnak neki, hogy leszerelik a gép hátlapját, meglátják a csiga mögött található csapágyat, és ezért úgy gondolják, ehhez könnyű hozzáférni. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy van még egy csapágy elöl, illetve egy szimering is – ez jelenti a problémát.

A jobbra található képen egy mosógépekben és mosó-szárítógépekben található átlagos csapágykészlet látható. A kisebb csapágy helyezkedik el a gép hátuljában. Erre nem jut akkora terhelés, mint a nagyobbikra, amely elöl található. A nagyobbik előtt rendszerint egy szorosan rárögzített szimering található.

A leggyakoribb probléma, hogy az elülső csapágy tömítése meghibásodik és beengedi a vizet a csapágyba. Ez a tömítés általában egy réz csapágyperselyen fekszik a dobtengelyen. A csapágy így idővel megreped és eltörik.

A meghibásodott csapágy általában kattogó, zörgő zajokat produkál. A csapágy meghibásodásakor a gép általában még csak néhány éves, a modern gépeknél pedig egyre hamarabb és hamarabb jelentkezik ez a probléma. A legolcsóbb típusoknál már akár másfél éven belül is jelentkezhet a hiba, vagy akár még a tizenkét hónapos garancia lejárta előtt.

További nehézségeket okoz, hogy néhány gyártó, elsősorban az Indesit (Hotpoint, Ariston és Indesit készülékek) és az Electrolux (Electrolux, Zanussi, AEG és Tricity Bendix készülékek) olyan tömített mosógép dobokat vezettek be az elmúlt években, melyeknél a csapágyak nem cserélhetőek, csak az egész belső résszel együtt (kompletten dobbal együtt). A gyártók szerint ennek oka a gyártási költségek lefaragása.

 

Felkészülés a csapágyak cseréjére

VigyázatA mosógépek csapágycseréje egy olyan művelet, amely kifejezetten alapos előzetes felkészülést igényel. Minden szerszámot, amelyre szükség lehet, készítsen ki előre és alaposan gondolja át, mit és hogyan fog csinálni. Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a gép teljesen áramtalanítva van és a víz is el van zárva, és készítsen ki néhány régi törölközőt vagy hasonlót is.

 

A feladat megkívánja, hogy szó szerint bepiszkoljuk a kezünket. Némi víz mindenképpen ki fog folyni mikor lecsatlakoztatja a tömlőket.

Az is fontos, hogy minden szükséges alkatrész kéznél legyen, hacsak nem akarja a közepén félbehagyni a munkát. Figyeljen arra, hogy ne felejtsen el kicserélni minden erre rászoruló alkatrészt – ilyenkor nem árt, ha hozzáértő ember tanácsát kérjük.

 

A munka kezdete

Az első, amit ki kell találni, hogy hogyan férhet hozzá a csapágyakhoz. Mosógéptől függően ez lehet egyszerű vagy irdatlanul bonyolult is.

A régebben gyártott gépeknél ez nem túl bonyolult, hacsak nem sérült meg a dobtengely (erről később olvashat). Ezeknek a hátulján található egy “pók”, amelyet pár csavar eltávolításával le lehet venni, kicserélni a csapágyakat és visszaszerelni az egészet. Bár ez egyszerűen hangzik, egyes esetekben koránt sincs így.

Más gépek, mint a Servis vagy az Antonio Merloni típusok rendelkeznek egy csapágylemezzel, amelyet egy rögzítőbilincs tart a helyén hátul, így a dob egész hátsó része a fűtőszállal együtt leszerelhető. Az ilyen gépek esetében a legegyszerűbb elvégezni a javítást, mivel mindez azt jelenti, hogy teljesen hozzáférhetünk a külső tartály (üst) belsejéhez, így akár más problémák meglétét is ellenőrizhetjük. Hátránya, hogy a hátsó tömítést ekkor mindenképpen ki kell cserélni, illetve hogy ezeken az olcsó gépeken a csapágyak igen gyakran mennek tönkre.

A Zanussi, AEG, Tricity Bendix, John Lewis és az Electrolux gépek esetében – amelyek felépítése és működése lényegében ugyanaz, állítsanak a reklámok bármit – a gép belső tere osztott, a hátsó részt pedig le kell szerelni ahhoz, hogy kivehessük a dobot és a hozzá kapcsolódó alkatrészeket. Ha a csavarokat, melyek a két részt összefogják, a másik irányba szerelték volna be, sokkal egyszerűbb lenne az életünk, de nem sajnos nem így van. Amikor az ilyen kialakítású gépeket közel másfél évtizeddel ezelőtt piacra dobták, sokan feltették a kérdést, miért nem fordítva szerelik a csavarokat, hogy a csapágyak könnyebben cserélhetőek legyenek – az ok itt is a gyártási költségek minimálisra csökkentése volt.

Ahhoz tehát, hogy hozzáférjünk a dobhoz, mindent le kell róla csatlakoztatnunk, hogy egészében kivehessük és a burkolaton kívül szétszedhessük.

Egy Candy, Gorenje vagy más hasonló gép esetében még bonyolultabb lehet a csapágycsere, mivel nem csak, hogy az egész dobot ki kell venni, de kizárólag a gép tetején keresztül lehet kiemelni. Ez rettentően frusztráló, fárasztó munka, amelynek kivitelezése nagyon sokáig tart, ezért a szervizekben sem szívlelik túlságosan ezeket a típusokat. A legtöbb esetben a dob megemeléséhez két emberre van szükség a puszta súlya miatt, hacsak nem akarunk a szerelés során egy sérvvel vagy húzódással gazdagodni.

 

A mosógép csapágytömítése (szimering)

Hibás mosógép csapágyEz valószínűleg az egyik legfontosabb jó tanács, ha csapágycserére készülünk: a csapágyakat persze mindenképpen ki kell cserélni, de jobb, ha előre gondolkozunk, és az új csapágyakkal együtt új szimeringet is beszerzünk. Ennek oka igen egyszerű – amíg szét nem szedjük a gépet, nem tudhatjuk, tönkrement-e a tömítés vagy sem, egy rossz tömítés visszahelyezésére pedig akár a gép is rámehet.

A képen egy mosógépcsapágy belseje látható, ahol megfigyelhetőek a vájatban futó, bezsírozott csapágygolyók. Ha ide bekerül a víz, a csapágynak annyi.

A Zanussi gépeknél például a dob középen kétfelé van osztva, a két részt pedig egy üreges szilícium tömítés (szimering) zárja le. Ha a tömítés ereszt, jó esély van arra, hogy a víz eléri a motort, amely a dob aljára van erősítve – akkor pedig búcsút mondhatunk a gépnek. Ha ez megtörténik, legalábbis egy új motorra és új modulra lesz szükségünk.

A tanulság tehát az, hogy megéri kicserélni a szimeringet, mivel viszonylag olcsó, de sok kárt és pénzt takaríthatunk meg vele.

 

Mosógép dob sérüléseA dob sérülése

A mosógép belső dobja az a rozsdamentes acélból készült alkatrész, amelybe a ruhák kerülnek. Ennek a hátulján található egy dobcsillag és egy tengely, valamint a csapágyakhoz csatlakozó tengelyen van még általában egy réz csapágypersely, amely a balra található képen is látható. Ha a csapágypersely megsérült, fel fogja szakítani az új szimeringet. Ezt az alkatrészt ezért nagyon alaposan ellenőrizni kell, különben a csapágyak ismét tönkremennek majd hónapokkal a csere után.

Más típusokban a dobtengely és a szimering közötti tömítés máshogyan lehet beépítve, de a fent leírt megoldás fordul elő a leggyakrabban. Mindig fel kell azért készülni arra, hogy valamilyen különös megoldással találkozunk.

 

A csapágyak cseréjéhez szükséges szerszámok

Ehhez a munkához speciális szerszámokra van szükség, néhány típusnál egyedi csapágykulcsokat is használnunk kell. Ezekre persze nem minden esetben van feltétlenül szükség, de nagyban megkönnyíthetik az életünket.

A csapágyak behelyezésénél mindig a legnagyobb gonddal kell eljárni, hogy biztosak lehessünk felőle, hosszú lesz az élettartamuk. Ez kiemelten érvényes az elülső szimeringnél, ahol gyakorlatilag az alkatrész bármilyen apró sérülése újabb meghibásodáshoz vezethet.

A modern gépeknél szükség lesz többféle csavarhúzóra, villáskulcsra, csavarhúzófejekre és dugókulcsokra is.

 

Ahol nem könnyű a csapágycsere

Az elmúlt években kezdett hódítani az a jelenség, hogy a gyártók a külső tartályt teljesen lezárják. Általában a külső tank közepe táján hegesztéssel zárják le – ha ilyen megoldással találkozunk a mosógépeknél vagy mosó-szárítógépnél, nem tudjuk egyszerűen kicserélni a csapágyakat, szimeringeket, mivel nem férünk hozzájuk.

Ez egy igen szerencsétlen gyakorlat a gyártók részéről, mivel azt jelenti, hogy a legalább ezer mosásra tervezett gépet már néhány év után cserélni lehet, mivel egy teljes belső tartálycsere rendkívül költséges, egyáltalán nem éri meg. A másik megoldás egy újabb mosógép vásárlása, ami viszont szintén igen drága megoldás.

Van azonban egy újabb technika is a hegesztett üstök szétvágására majd újbóli lezárására. Ebben a leírásban olvashat róla: www.haztartasigep.netlap.info/mosogep-csapagycsere-hegesztett-ustben/

 

Csapágy és szimering beszerzése

Mosógép csapágy és szimering vásárlását online webáruházban könnyedén megoldhatja itt:

Csapágyak: https://netlap.info/…/mosogep-csapagyak/

Szimeringek: https://netlap.info/…/mosogep-szimeringek/

Középrészek: netlap.info/…/mosogep-csapagy-kozepreszek/

A speciális keresőben kereshet gyári számra vagy készülék modellszámra is.

 

Példa: Hotpoint WMA60 mosógép csapágycsere

Példának egy Hotpoint WMA60 mosógépen mutatjuk be a csapágycserét. Természetesen ez a példa nem minden mosógépnél alkalmazható, de szemléltetésnek megfelelő.

1. Első a biztonság: húzza ki a dugót a konnektorból és távolítsa el a vízbekötést a mosógépről.

2. Szükséges eszközök: kalapács, lapos fejű csavarhúzó, 13-as csillagkulcs (krova), T30 torx csavarhúzó, alumínium rúd, szilikon kenőcs

3. Távolítsuk el az üstöt (benne a dob) a mosógépből (érdemes fotózni és jegyzetelni, hogy az alkatrészek hol helyezkedtek el és hogyan voltak bekötve)

A fotókra nagyobb méret!

4. Keressük meg az üstön ékszíjtárcsát a 13-as krovával tekerjük kis a csavart, az alátettel együtt. A csavar kitekerésénél érdemes kitámasztani egy fadarabbal, hogy ne forogjon a tárcsa a tekerés közben. Távolítsuk el a csavart, majd emeljük le az üstről az ékszíjtárcsát.

5. Helyezzünk egy fadarabot a tengelyre és a kalapáccsal üssük be a tengelyt. A fadarab elnyeli az ütést, így megvédi az alkatrészt.

6. Most már szétszedhetjük a mosógép üstöt. Az üstre jelöljünk a két pontot, ami segít a későbbi összeszerelésben.

7. A T30-as torx csavarhúzóval távolítsa el az első és hátsóüstöt összefogó csavarokat.

8. A lapos csavarhúzóval óvatosan válassza szét az üstöt.

9. Az üst szétválasztva a dobtól. (érdemes fotózni és jegyzetelni, hogy az alkatrészek hol helyezkedtek) .

10. Tegye rá az üstöt a tengely részen egy fadarabra, hogy kitolódjon a dob, majd azt emelje ki

11. Vegye ki a hátsó üstben lévő belső felén lévő szimeringet.

12. Ezután egy csavarhúzó és egy kalapács segítségével üsse ki a régi külső és belső csapágyakat.

13. Vegyük elő a vadonatúj hozzávaló csapágyakat és szimeringet.

14. a külső csapágyat a külső lyukba, majd egy fadarab és kalapács segítségével középpontosan üsse be a helyére. A fadarab elnyeli az ütést, így megvédi az alkatrészt.

15. Helyezze a belső csapágyat a belső lyukba, majd egy fadarab és kalapács segítségével középpontosan üsse be a helyére, de nem teljesen ütközésig. A fadarab elnyeli az ütést, így megvédi az alkatrészt.

16. . Egy alumínium rúd és egy kalapács segítségével óvatosan üsse be a belsőcsapágyat, hogy ne érje a külső csapágyat. A beljebb ütés körkörösen haladjon, hogy egyenletesen és ne ferdén helyezkedjen el a belső csapágy a lyukban.

17. A belső felére helyezze fel az új szimeringet, majd egy kalapács és egy fadarab segítségével üssük be a helyére.

18. Ezután az üstöt forgatva finoman ütögessük a helyére az összes újonnan behelyezett alkatrészt.

19. Tegyük össze az első és hátsó üstöt, az előzőleg általunk jelölt részeket figyelembe véve.

20. Az üst elején található számok jelzik a csavarok számát. Vegyük elő újra a T30 torx csavarhúzónkat, majd tekerjük be a csavarokat ellenkező irányban (pl. 1-10-6-14 stb.).

21. Helyezze fel az ékszíjtárcsát, majd egy 13-as krovával tekerje vissza az alátéttel a csavart. Természetesen támasszuk ki tárcsát, hogy rendesen meg tudjuk húzni a csavart.

22. Minden a helyén, a csapágyakat és szimeringet kicseréltük. Az üstöt szerelje vissza az előzőleg jegyzetelt és fotózott dokumentumok alapján.

Külön köszönet Dezsőnek a mosógép csapágycsere bemutatásáért.

 

Csapágy és szimering beszerzése

Mosógép csapágy és szimering beszerzését ebben a webshopban egyszerűen megteheti itt:

Csapágyak: https://netlap.info/…/mosogep-csapagyak/

Szimeringek: https://netlap.info/…/mosogep-szimeringek/

Csapágy szettek: https://netlap.info/…/mosogep-csapagy-szettek/

Középrészek: https://netlap.info/…/mosogep-csapagy-kozepreszek/

A professzionális keresőben kereshet originál számra illetve készülék típusra is.

Reméljük hasznos volt ez a leírás és könnyebben boldogul a mosógép csapágyazása során.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás