Eszpresszó automaták: A kávészemtől a kész eszpresszóig

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A kávészem

A kávé a cseresznyenagyságú termése az örökzöld kávécserjének. A termésben található az, amit mindenhol csak kávészemnek ismernek. A kereken 80 ismert kávéfajtából a legismertebbek az “Arabica” (aromatikus és lágy) valamint a “Robusta” (erős).

Kávészem

A különböző ízek a pörkölés és a különböző fajták összekeverése útján jönnek létre. Pörkölés alatt a kávébabok keverékének felhevítését értjük bármiféle hozzátevő és víz nélkül. Ezalatt a folyamat alatt a kávészemek egyformán felhevülnek a forgatás következtében. ezáltal nagyobbak lesznek, veszítenek súlyukból és világosbarna, illetve akér egészen fekete színt kapnak. A pörkölési idő (szűrhető babszemek kb. 8 perc eszpresszónál kb. 12 – 14 perc) ami az íz szempontjából különösen nagy jelentőséggel bír. Minél tovább tart a pörkölés, annál több cserzőanyagot és savat veszítenek a szemek.

A daráló

A kávészemek elektromos őrlése esetén a modern tárcsás őrlőgépek mellett kétfajta variáció létezik: az ütőkéses őrlő esetében propellerszerűen forog egy kétkarú ütőkés az átlátszó fedelű őrlőtartály alján (kép). Egy gyorsan pörgő, 150 W -os univerzális motor (kb. 15.000 fordulat/perc)hajtja meg a kést. Biztonsági okokból az ütőkéses őrlők biztonsági berendezéssel rendelkeznek, ami csak lezárt fedéllel engedi működni a kávéautomata gépet.

Kávéautomata alkatrészek beszerzését megteheti a baloldali Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra klikkelve.

Kávédaráló

Elektromos kávédaráló ütőkéssel és kúpos előrésszel

A működési időt a beállított őrlési finomság szabályozza. Az őrölt kávé egy tartályba kerül. A meghajtást egy kb. 80 W-os univerzális motor végzi többnyire támogatókészülékkel. A motor és az áttétel függőleges állításával állítható az őrlés finomsága Az ilyen kúpos őrlőgépek őrlési fok beállítási lehetőséggel szinte minden mai kávéfőzőben vannak. Az adagolóautomatával rendelkező gépek csak annyi kávészemet őrölnek, ami a kávékészítéshez szükséges és a kívánt mennyiség elérésekor automatikusan lekapcsolja az őrlést. Ehhez a gyakran használt “csészék száma” adatot kell megadni.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás