Mosógép dobborda csere

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Az elmúlt években általánossá vált, hogy a mosógépgyártók egyre olcsóbb és olcsóbb gyártási módszereket vezetnek be. E tendencia egyik legnagyobb vesztese a mosógép dobjában található dobborda vagy más néven forgatólapát, amely a modern gépekben egyre nagyobb gyakorisággal hibásodik meg.

Könnyű azt gondolni, hogy a dobborda nélküli mosógép sem rossz ötlet, ám jobb az olyan gép, amelynek lapátjai eltávolíthatóak, mint például az Whirlpool mosógépek. Az olyan gépeknél, melyek az acélhoz rögzített dobordákkal rendelkeznek, az dobborda sérülése esetén – ami elég gyakran megesik – ki kell cserélni az egész dobot, ami rendkívül drága mulatság. Emellett ez jóval gyakoribb eset, mint a forgódob károsodása.

 

Miért törnek el a dobbordák?

A dobbordák törése általában két egyszerű okra vezethető vissza:

  • Olyan tárgyakat helyeznek a mosógépbe, melyeket nem lenne szabad
  • A műanyag elfárad, és nem bírja a terhelést

A csere után előfordulhat még, hogy az alkatrész nem megfelelően kerül rögzítésre, meglazul és ezért törik el ismét.

A törésnek más lehetséges oka nem ismert.

Amint az látható, a legtöbb esetben a mosógép korára vagy a helytelen használatra vezethető vissza a hiba – leginkább ez utóbbira.

Sokan mosnak olyan dolgokat a mosógépben, amelyeket nem kellene, és ha mosógépük még garanciális, ezt később nem ismerik el. Ha azonban a garancia lejárta előtt eltörnek a dobbordák, számíthat arra, hogy az új alkatrészeket kifizettetik majd.

Legtöbbször cipők kerülnek a mosógépbe, amelyekről sokan állítják, hogy biztonságosan moshatóak, a gyártók azonban más állásponton vannak a kérdésben. Szó lehet még például fürdőszobaszőnyegekről és más olyan dolgokról, melyeket nem mosógépben való mosásra terveztek.

Ha nem akarja, hogy a dobbordák eltörjenek és meg akarja spórolni a csere költségeit, nem mosson oda nem illő dolgokat a mosógépben.

Egyszerűen cserélhető dobbordák

Néhány mosógép esetében a csere igen egyszerű lehet, mivel a dobbordát csak egy, a tetején áthaladó rögzítőcsavar vagy kapocs tartja a helyén. Ezt azt jelenti, hogy a dobborda könnyedén kicserélhető a mosógép belsejében. Egyre gyakoribbak azonban a bonyolultabb megoldások.

Az olyan mosógépeken, mint az Whirlpool típusok, nincs szükség másra a művelet elvégzéséhez, mint egy laposfejű csavarhúzóra, hogy a kapcsot lepattintsuk, és máris kicserélhetjük a dobbordát. Ezeket azért ilyen egyszerű eltávolítani, mert így könnyebben hozzáférhetővé válnak a dobban beragadt tárgyak anélkül, hogy szakember segítségére lenne szükség a javítás elvégzéshez. Az összes géptípus közül ezeknél a legegyszerűbb a dobbordákat kicserélni, a többinél ennél több nehézségre kell számítani.

Ugyanakkor ezek a típusok meglehetősen ritkán törnek csak el, mivel kiváló minőségű műanyagból készülnek – ezért persze jóval drágábbak is.

Viszonylag egyszerűen cserélhető dobbordák

Vannak olyan dobbordák, amelyek cseréje viszonylag egyszerű, és némi ügyességgel bárki elvégezheti komolyabb nehézségek nélkül.

Ezt a típust általában egy csavar és/vagy egy rögzítőfül tartja a helyén, amelyek könnyedén elérhetőek a mosógép belsejéből.

Az egyik leggyakoribb típus, amely egyben a legtöbb törést is produkálja az, amely a Hotpoint és Indesit mosógépekben található. Megjegyzendő, hogy ezt a fajtát a tulajdonosok is sokszor helytelenül szerelik be, ami könnyedén töréshez vezethet. Ezért nem árt, ha egyszerre többet is beszerzünk belőlük, előnyük azonban, hogy meglehetősen olcsók, de a gyakori csere igen frusztráló lehet.

A trükk itt a rögzítőfülekben rejlik. Van egy kis fül, amelyet meg kell emelni és le kell nyomni a lapát eltávolításához egy speciális szerszámmal, amelyre szükség lesz a művelet során, hacsak nem akarunk magunknak szerszámot eszkábálni. Ha nem helyesen helyezi vissza a fület, márpedig erre nagyon oda kell figyelni, akkor a lapát hamarosan kilazul, és újra eltörik majd. Ez azért is fontos, mert a szervizben is tudják, hogy a lapátok kizárólag a fentebb felsorolt okok miatt törnek el. Ezért nem valószínű, hogy a házilagos javítás során elkövetett hibák következtében eltörött füleket garanciálisan kicserélik majd.
Vannak olyan lapátok is, amelyeket egy alulról becsavart rögzítőcsavar tart a helyükön. A csavar a külső tartály alján található lefolyótömlőn keresztül érhető el.

A rögzítőcsavar

A lefolyótömlő az a vastag tömlő, amely a tartály legaljától a szivattyúig vezet.

Ezt a tömlőt le kell szerelni ahhoz, hogy hozzáférjünk a csavarhoz. Ennél a pontnál ismét felhívjuk rá a figyelmet, mindenképpen ellenőrizze, áramtalanította-e a gépet, mivel egyes alkatrészek, amelyekkel dolga lesz, áram alatt lehetnek.

Elsőként húzza előre a mosógépet és döntse meg úgy, hogy kb. 45 fokos szögben álljon. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gép stabilan áll és nem mozog, hogy biztonságosan dolgozhasson alatta. Az sem árt ilyenkor, ha van velünk valaki, aki segít megtartani a gépet, hogy az ne eshessen ránk, ami igen fájdalmas lehet.

Ha megdöntötte a készüléket, megvan a hozzáférés, mivel a legtöbb mosógép esetében – különösen az olcsóbb modelleknél – a gyártás során azzal is költséget takarítanak meg, hogy nem szerelnek be aljzatot.

A lefolyótömlőnél valószínűleg tömítés van, így szükség lehet némi tömítőanyagra, például szilikonra, hogy a javítás végeztével újratömítse.

Miután a tömlő lekerült, láthatóvá válik a rögzítőcsavar. Ezt kicsavarva a dobbordát már csak el kell mozdítani előre vagy hátrafelé – a típustól függően -, hogy lejöjjön.

Az új dobborda rögzítéséhez egyszerűen kövesse vissza a lépéseket.

Az igazán nehéz esetek

Egyes esetekben, ha csak nem rendelkezik némi műszaki érzékkel, jobban jár, ha a javítást szakemberre bízza. Ha azonban igazán szereti a kihívásokat, megpróbálkozhat a javítással saját kezűleg.

Az alábbi példában egy Hoover mosógépet mutatunk be, ahol a dobbordát két csavar rögzíti, egy elöl, egy pedig a dob hátsó felénél. A probléma a hátsó rögzítőcsavar elérése, ami útmutatás nélkül egyáltalán nem könnyű dolog. A szerelés nagy része azonban némi ráfordított idővel és józanésszel kivitelezhető.

A két csavar az alábbi képen látható.


Az elülső csavarhoz elég könnyű hozzáférni a korábban leírt módszer segítségével.

A hátulsó csavar eléréséhez le kell venni a légtelenítő tömlőt a fenti képen látható módon a mosógép külső tartályának jobb felső részén található.

Új dobborda rendelése

A legtöbb esetben szüksége lesz a típusszámra ahhoz, hogy megfelelő új dobbordát tudjon rendelni a mosógépéhez.

Ez a szám néha a mosógép vezérlőpaneljén található meg, például a Zanussi vagy Beko modellek esetében. Más modelleknél az ajtó belső részén található kis táblán vagy a gép hátulján található szűrőfedélen kell keresni. A típusszám és néha a szervizszám is szükséges ahhoz, hogy pontosan megfelelő dobbordát tudjon rendelni a mosógéphez.

Online igen egyszerű új dobbordát vásárolni. A keresőben adja meg a típusszámot, esetleg adjon még hozzá néhány keresőszót és hamar meglelheti a keresett alkatrészt.

Ebben a webáruházban megkeresheti a szükséges dobbordát: http://mosogep-alkatresz.dvdx.hu/dobborda.php

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás