Mosógépek leggyakoribb meghibásodásai

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A mosógépek meghibásodásának közel felét az okozza, hogy a szerkezetbe idegen, oda nem illő tárgy kerül. Ez lehet például gomb, csat, pénzérme vagy éppen nyaklánc. Ha a mosógép különösen zajos, szokatlan hangokat ad ki, első lépésben erre kell gyanakodni. Ez a probléma házilag is orvosolható: forgassuk a dobot addig, míg az egyik résen meg nem látjuk a zajforrás tárgyat. Ha szükséges próbálkozzunk mindkét irányba a forgatással, és ha rálelünk, a kilógó részt csipesszel vagy szabad kézzel megfogva távolítsuk el.

Repairman servicing washing machine

Ha azonban nem került idegen tárgy a készülékbe, ám az továbbra is zajos, előfordulhat, hogy a gép csapágyas. Azt, hogy a csapágyhoz víz kerüljön, alapesetben egy gumigyűrű megakadályozza, azonban ennek a gumigyűrűnek a meghibásodása esetén a víz akadálytalanul utat talál a csapágyhoz. A zaj további oka lehet a töredezett, elöregedett ékszíj. Ezen esetekben a mosógép felújításra szorul.

Ha a dob mosás közben nem forog, az jellemzően ékszíjszakadást jelent, de okozhatja a motor hibája vagy a motorvezérlés hibája is, ha viszont a dob egyáltalán nem mozog, beszorult, annak többnyire a rosszul lezárt dobtető az oka, ami komoly károsodásokat okozhat a mosógépben.

mosogep-ajtozar mosogep-ekszij

Az úgynevezett légcsapda egy felülzárt cső, amiben függőlegesen mozog a víz és a levegő. A légcsapda meghibásodását többnyire az okozza, hogy nyálkás lerakódás jelenik meg benne, ami egy 90 fokos főző tisztítómosással kezdetben még megszüntethető. Szintén vízkőlerakódás okozhatja a fűtőtest kiolvadását, mert az a vízkőrétegtől nem képes leadni a hőt. A vízkövesedés egyébként több helyen okozhat dugulást a mosógépben.

Mindezen alapvető meghibásodásokon túl a manapság piacra kerülő mosógépekben egyre több az elektronikus funkció az ajtózárás érzékelésétől a digitális kijelzőig. Ebből kifolyólag az elektronikai rendszer meghibásodása egyre gyakoribb probléma, azonban ez egy olyan speciális terület, ahol probléma esetén akár az elektronikai műszerész segítsége is indokolt lehet.

Meghibásodások még az alábbiak lehetnek: ajtózár, ajtónyitó, ajtókeret, ajtó ablak, ajtókampó, vezérlőpanel, üstszájgumi, dobborda, szivattyú, szivattyúszűrő, lengéscsillapító, dob, üst stb.

Mosógép alkatrész beszerzését megteheti a baloldali fotóra kattintva.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás