Mosógép ékszíj felrakása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Az ékszíj kétféleképpen mehet tönkre. A szíj elöregszik (megnyúlik) az időmúlásával, anyaghiba miatt. A szíj elszakad egy beszorult ruha miatt (mindenképp távolítsuk el a beszorult ruhadarabot, mert az új is el fog szakadni), anyaghiba miatt, időmúlása miatt.

Mosógép ékszíj cseréje:

  1. Húzzuk ki a 220V-os hálózati kábelt a konnektorból, azaz áramtalanítsuk a mosógépet a balesetveszély megelőzése végett. A vízbefolyást is zárjuk el mindenképp a vízbefolyó-kiálláson.
  2. Szerelje le a mosógép burkolatát, hogy hozzáférjen az ékszíjhoz. Több helyen is lehet az ékszíj: hátul, oldalt, alul.
  3. Ellenőrizze az ékszíj állapotát, hogy kellőképpen feszül a tárcsán és a motoron. A motor és az ékszíjtárcsa közepén nyomja meg az ékszíjat, körülbelül 15 mm lehet a holtjáték. Némely készülékeknél lehetséges a motornál állítani a feszességet (feszítő). Ha nincs rá lehetőség, vagy az állítás sem segít, mindenképpen cserélnie kell az ékszíjat a mosógépén.
  4. Csak ugyanolyan ékszíjat tegyen fel a mosógép ékszíjtárcsájára, mint az eredeti volt. Itt, ami fontos: szíj hosszúság, bordák száma. Baloldalon található Háztartási Gép ALKATRÉSZ Webáruház fotóra kattintva vadonatúj ékszíjat vásárolhat, alkatrész-specialistáktól.
  5. Vegye le az ékszíjat, fogja meg az ékszíjat és forgassa le az ékszíjtárcsáról. Vigyázzon, hogy ne csípje be a kezét, mert könnyen megsérülhet.
  6. Tegye fel az ékszíjat a motor tengelyére, majd az ékszíjtárcsa egyik oldalára, és forgassa rá azt az ékszíjtárcsára. Elképzelhető, hogy az újabb szíj nehezebben megy rá, hisz nincs megnyúlva, így rövidebb. Nehezebb esetnél a tárcsa szélén egy vékony műanyag lemezkével rá lehet segíteni (feszíteni), hogy az új ékszíj ne sérüljön.
  7. Nézze meg, hogy minden a helyén van: a bordák passzolnak a vájatokban, a tárcsára teljesen felfekszik-e az ékszíj. Forgassa meg az ékszíjtárcsát, hogy nincs-e szorulás.
  8. Szerelje vissza a mosógép burkolatát.
  9. Üzemelje be a mosógépét újra: vízbefolyás és tegye áram alá a készülékét
  10. Próbamosás üresen. Hallgassa meg, hogy nincs-e fura zaj. Nézze meg, hogy a dob szépen forog-e, mint régen (elöltöltősnél).

Megjegyzés: Az újonnan vásárolt ékszíj mérete mindig kisebb hisz még nincs kinyúlva. Ha ugyanakkora méretű lenne leesne egy kis idő múltán. Kb. 3-4 cm-el rövidebb szíjat fel lehet tenni az ékszíjtárcsára.

Tipp: tegye meleg vízbe (esetleg forró) rövid ideig majd ezután próbálja meg újra feltenni a szíjat ha előzőleg nem sikerült.

A megadott információk csak tájékoztató jellegűek. A honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget az esetleges problémákért, és a balesetek miatt. Ha kétségei vannak a szerelést illetően, forduljon szakszervizhez.

Segítségképpen a vizualitás végett, készítettünk mosógép ékszíj cseréről, felhelyezéséről egy videót, amit itt meg is tekinthet.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás