Kenyérsütő szétszerelése, ékszíj cseréje

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A kenyérsütő egyik leggyakoribb hibája, hogy az ékszíj elszakad vagy elöregszik és egyszerűen ledobja az ékszíjtárcsa magáról a meghajtószíjat. Ezt a hibajelenséget még a szétszedés előtt könnyen megállapíthatjuk. Bekapcsolt állapotban ha a készülék motorjának hangja van, de a lapát tengelye nem forog egyértelműen szíjproblémával állunk szemben.

Tesco BM-07 kenyérsütő

 

Kaptam ajándékba egy Tesco BM-07-es kenyérsütő gépet, amelynek a fent leírt hibajelensége volt, így neki is estem bátran a szíjcserének. A készülék egylapátos verziójú, így ehhez elegendő volt egy darab új ékszíjat vásárolni. Lényeges, hogy készülékenként más és más méretű szíj dukál. Kenyérsütő szíjakat ebben a webáruházban talál: kenyersuto-alkatreszek.netlap.info

kenyersuto-szij-leiras

A leírás alkalmazható több típusú kenyérsütőhöz ami formailag és szerkezetileg ugyanaz mint a Tesco BM-07-es készülék. Például ezek a típusok ilyenek: AFK BM2, Alaska BM2600, Binatone BM1068, Bomann CB566, Clatronic BBA566CB, BBA2605, BBA3505, Daewoo DI3200S, Delton DDK0838, Domotec MS4800, Elenberg BM3100, EST Europa Style BBA2605, Eurogold EG30001, First 5150, Hauser BM660, Hausmeister HM1000, Heinner BM-950 BreadExpress, Heinner HBM-690W, Liberton LBM02, Morphys Richards 48280, 48281,48282, 48285, 48286, myDOMO 901, Nethaus NH4510, Orion OBM-101ZBM-101, Premium PR4026, PR4039, Rolsen RBM938, Rotex RBX38Y, Saturn STEC1775, Tectron TEC1500, Trion TR7492, TR7495, Tristar BM4585, Unit UAB813, West BM903WS stb.

A szerelés annyira nem komplikált, kisebb műszaki érzék természetesen szükségeltetik mint minden szereléshez. A részletes leírás alapján elviekben egy háziasszony is megtudja oldani a kenyérsütő gépben az ékszíj kicserélését. Maga a készülék nem nehéz így a forgatásához, mozgatásához nem szükséges annyi fizikum, mint egy mosógép szereléséhez. Tehát nyugodt szívvel tudom azt mondani, hogy essen neki a szerelésnek, mert nem szükséges hozzá egy szakvizsga. Én kb. 1 óra alatt megszereltem a masinát és közben egy kávét is megittam sőt még a kiskutyámat is kergettem, mert ellopta a tisztításhoz használt szivacsomat.

Kiskutyám lopja a szivacsot

 

Szükséges szerszámok: hosszú szárú csillagcsavarhúzó, rövid szárú csillagcsavarhúzó, speciális fejű bit vagy biztonsági csavarhúzó bitfej (itt kapható), nagyobb lapos fejű csavarhúzó.

A kenyérsütőt én menetközben tisztítottam, sajnos elég koszosan kaptam, de hát ” ajándék lónak ne nézd a fogát”. Mellettem volt egy kis vizes vödör és egy dörzsi szivacs, miközben bontottam szét a készüléket, takarítottam az elemeket. Nagyon ne vizezzünk be semmit, mert ha nem szárad meg normálisan a kenyérsütő és utána áram alá tesszük az komoly károkat okozhatunk a készülékben és magunkban is.

A szereléskor a készülék áramtalanítása kötelező!

Áramtalanítás

 

Ha úgy gondolja jegyzeteljen, hogy az összeszerelés könnyebb legyen.

 

Vegye ki a lapátot és az üstöt a készülékből.

Üst és lapát kivétele

 

A palást aljáról összesen 8db csavart kell kiszednie a hosszú szárú csillagcsavarhúzóval. Oldalanként két-két darab csavar található a fém belső részein. Előfordulhat, hogy a csavarok nehezen láthatóak vagy eléggé korrodáltak így a kiszedésük nehézkesebb mint a többi részen.

Palástcsavarok kiszedése

 

A fűtőszálnál csak egy darab csavart kell eltávolítani, azt ami a palásthoz van rögzítve. Itt használja a rövid szárú csillagcsavarhúzóját. A fűtőbetét két szálánál lévő csavarhoz ne nyúljon, mert az nem rögzít a fémlemezhez semmit.

Fűtőszál csavar kiszedése

 

Fordítsa meg a készüléket.

Készülék megfordítása

 

Csavarozza ki a kenyérsütő alján 3db csillagfejű csavart. Majd a gép oldalsó felein lévő 2db speciális fejű csavart is távolítsa el. A gumilábak alatt nem találhatóak csavarok. Mindössze 5db csavar található a készülék alján.

Alsó burkolat csavarjainak eltávolítása

 

A készülék alját az alábbi módon vegye le: lapos fejű csavarhúzóval rásegíthet vigyázva arra, hogy ne sértse meg a burkolatot. Belső patenttok fogják még az alsó részt a felső burkolathoz.

Alsó burkolat levétele

 

Ne vegye le egyből az alsó részt, mert a kezelőpanel csatlakozója rá van dugva a vezérlőpanelra.

Kezelőpanel csatlakozója

 

Nyomja össze a kis pöcköt a csatlakozón, majd húzza ki azt a vezérlőpanelról.

Csatlakozó dugó kihúzása

 

Most már biztonsággal leemelheti a kenyérsütő alját.

Alsó burkolat leemelése

 

Csavarozza ki a fémvázon a 7db csillagfejű csavart. Itt sem kell minden csavart eltávolítania csak ami a műanyag aljzathoz rögzíti a fémvázat. A fotón bejelöltem, hogy melyik csavarokat távolítsa el.

Csavarok kitekerése a fémvázból

 

Emelje le a fémvázat az alsó műanyag burkolatról. Tegye olyan pozícióba a fémvázat, hogy ne sérüljön a vezérlőpanel.

Fémváz leemelése

 

Itt már látható, hogy az ékszíj elszakadt vagy csak egyszerűen elhasználódott és ledobta a tárcsa azt.

Szakadt vagy sérült kenyérsütő szíj

 

Tegye fel az új ékszíjat a motor tengelyére, utána amennyire csak tudja helyezze rá a nagyobb méretű ékszíjtárcsára. Szépen forgassa rá a nagyobb tárcsára a szíjat, ha nem megy segítsen rá egy picit egy műanyag lapkával (ha bátrabb a kezével).

Ékszíj felrakása

 

Helyezze vissza a fémvázat az alsó műanyag burkolatra.

Fámváz visszarakása az alsó burkolatra

 

Csavarozza vissza a 7db csillagfejű csavart a helyükre.

Csavarok vissza csavarozása

 

Emelje rá a felső burkolatot az alsó részre, de még ne pattintsa vissza a patentokat.

Felső burkolat ráhelyezése az alsó burkolatra

 

Dugja vissza a vezérlőpanelra a kezelőpanel csatlakozóját (csak egyféle módon lehet vissza dugni).

Csatalkozó visszadugása a panelra

 

Pattintsa össze teljesen a két burkolatot, úgy hogy a patentok teljesen összezárják azokat.

Burkolat összepattintása

 

Csavarozza vissza az alsó burkolat alján lévő 5db csavart (2db biztonsági és 3db csillag)

Alsó burkolat csavarrok vissza tekerése

 

Fordítsa meg a készüléket.

Készülék megfordítása

 

A palást alján lévő 8db csavart tekerje vissza a hosszú szárú csillagcsavarhúzóval. Előfordulhat, hogy a palást és a fémváz lyukai nem találkoznak, ilyenkor egy kisebb csavarhúzót dugjon az egyik lukba és húzza be a megfelelő helyre a palástot.

Palástcsavarok visszatekerése

 

A fűtőszálnál az egy darab csavart tekerje vissza a helyére.

Fűtőszál cavar visszatekerése

 

Ha a készülék nem vizes a tisztítástól helyezze áram alá, majd próbája ki azt.

Elkészült kenyérsütő gép

Kész kenyér

 

Kenyérsütő ékszíjakat ebben a webáruházban talál modellszámra és méretre is: kenyersuto-alkatreszek.netlap.info

kenyersuto-szij-leiras

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás