Mosógép ajtózár, ajtókapcsoló csere

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Hogyan cseréljük ki a mosógép ajtózárját?

Egy mosógépajtó zárjának cseréje elég egyszerű feladat, amelyet bárki, aki rendelkezik némi szabadidővel és ügyességgel, könnyen elvégezhet komolyabb nehézségek nélkül.

mosogép ajtózár csere

Meg kell jegyeznünk, hogy nem minden mosógép ugyanolyan, ezért a művelet egyes modellek esetében némileg eltérhet az alább leírtaktól. Az alapelv ugyanakkor azonos géptől függetlenül, mivel minden mosógép rendelkezik biztonsági ajtóretesszel.

Az interneten rengeteg olyan videó található, amelyek útmutatóként szolgálhatnak az ajtó zárjának cseréjéhez, ezek azonban általában egy konkrét modellt mutatnak be. Emellett a bemutatott módszer általában nem azonos azzal, amit egy profi szerelő alkalmazna. Az alább ismertetett módszer gyorsabb és biztonságosabb, fontos azonban, hogy figyelmesen olvassa el az útmutatót és pontosan hajtsa végre a leírt lépéseket.

Az ajtózár csere első lépése:

Bizonyosodjon meg róla, hogy a mosógép ki van kapcsolva.

Ez után ismét bizonyosodjon meg róla, hogy a mosógép ki van kapcsolva és ki van húzva a konnektorból.

Minden évben számos olyan embert ér áramütés, akik egyszerű elektromos gépeket próbálnak megjavítani, ezért kell ezt komolyan venni. A mosógép ajtajának zárja könnyen vezetheti az áramot, elég egy rossz vezetéket megfogni, és csúnya áramütést szenvedhetünk – ha két rosszat fogunk meg, akár bele is halhatunk.

aramutés veszélye

Tehát ellenőrizze alaposan – ez életet menthet.

Lássunk hozzá:

A legtöbben éppen a legelső akadálynál szoktak megakadni.

Megpróbálhat a nehezebb módon, a mosógép teteje felől is hozzáférni az ajtókapcsolóhoz, ahogyan a legtöbben teszik, a vezérlőpanelen, kapcsolókon keresztülnyúlva és valószínűleg sérüléseket okozva bennük. Mi azonban a könnyebb utat ajánljuk, amelyet alább be is mutatunk.

Elsőként tudnunk kell, hogy az ajtózár, a mosógép előlapján található két csavar mögött bújik meg.

mosogép ajtózár csere

A szögletes lyuk körüli fekete részen csatlakozik az ajtórögzítő az ajtózárhoz.

Itt jön a trükkös rész.

Ahelyett, hogy felülről próbálkoznánk, valószínűleg sérüléseket okozva a gépben és a kezünkön is, tanácsosabb az egyszerűbb megoldást választani. Ahogyan az alábbi képen is látható, a következő művelet az elülső ajtón található üstszájgumit rögzítő gyűrű lepattintása. Ezt megtehetjük egy laposfejű csavarhúzóval.

mosogép ajtózár csere

Ha lent van, az ajtógumi könnyen félretolható, amíg az egészet össze nem szereljük újra.

mosogép ajtózár csere

Most a képen látható módon hajtsa vissza az ajtótömítést a dob belsejébe.

mosogép ajtózár csere

Ez egy elég egyszerű művelet, a behajtás után a tömítésnek a dobban kell maradnia. Ugyanakkor mosó-szárítógépnél a szellőzőlyuk miatt kicsit bonyolultabb lehet.

Mielőtt továbblépne, még egyszer győződjön meg arról, hogy a mosógép áramtalanítva van, különben veszélynek teheti ki magát.

Ezt követően csavarozza ki a két csavart, hogy hozzáférjen az ajtózárhoz.

mosogép ajtózár csere

Ha a csavarok kint vannak, az ajtózár belül elenged, csak a vezetékek tartják a helyén.

Nyúljon be és vegye ki az ajtózárat, ahogyan a képen látható.

mosogép ajtózár csere

Ahogyan az látható, az ajtókapcsoló most már könnyen hozzáférhető, a munkához rengeteg hely áll rendelkezésre.

Most már csak ki kell cserélnie a zárat és összeszerelnie a mosógépet a fentebb leírt lépéseket visszakövetve. Az ajtózár kicserélése előtt érdemes pár fotót készítenie a csatlakozásokról, hogy hová mit kell majd az újnál csatlakoztatnia.

 

Az ajtózár kikötése:

Korábban lehetséges volt bizonyos csatlakozások áthidalásával megkerülni a mosógép ajtózárját. Néha a szakembereknek könnyebb dolga volt így, mivel egyszerűen csak egy új típusú zárat kellett rendelniük. Persze ekkor el kellett magyarázni az ügyfélnek, hogyan használja biztonságosan a gépet.

mosogép ajtózár kikötése

A modern mosógépeknél ez nem kivitelezhető, mivel a vezérlőelektronika leolvassa az ajtózárat, az ellenállást és más adatokat, és amennyiben nem érzékeli, hogy az ajtó biztonságosan zár, nem engedi elindítani a mosást.

Az olyan ajtókapcsolók esetében, amelyek nyomásérzékelő segítségével érzékelik, van-e víz a gépben, mint spéldául a Zanussi és Hotpoint mosógép, nem lehetséges az ajtózár kikötése.

Az olyan zárak esetében, amelyekbe elektronikus csatlakozók vannak építve, szintén nem alkalmazható ez a megközelítés.

Amennyiben nem tudja pontosan, hogy mit csinál, és hogyan kell biztonságosan elvégezni a javítást, semmiképpen ne próbálja megkerülni a zárat.

Az ajtózárak fajtái:

Korábban említettük, hogy az ajtózárak nyomásérzékelőkkel rendelkezhetnek.

mosogép ajtókapcsolómosogép ajtókapcsoló

Ezekben a zárakban található egy apró nyomáskapcsoló, amely megállapítja, van-e még víz a dobban. Ezt azt jelenti, hogy ha a mosógép nem eresztette le a vizet rendesen, az ajtó nem nyílik ki. Az ilyen típusú zárak azonban a mai gépekben már nemigen találhatóak meg, mivel nem működtek éppen a legmegbízhatóbban, emellett drágák is voltak.

Egyes ajtózárak jóval bonyolultabbak lehetnek, ezért jóval drágábbak is – elsősorban a német márkáknál jellemző ez. A legtöbb típus azonban meglehetősen egyszerű és olcsó is.

Új ajtózár (ajtókapcsoló) rendelése:

A legtöbb esetben szüksége lesz a típusszámra ahhoz, hogy megfelelő új zárat tudjon rendelni a géphez. Ez a szám leggyakrabban a mosógép ajtó belső részén, a gép hátulján, vagy a szűrőfedél közelében kell keresni a kis adattáblát. A típusszám és néha a sorozatszám (szervizszám) is szükséges ahhoz, hogy pontosan megfelelő zárat tudjon rendelni a mosógéphez.

Online igen egyszerű új zárat vásárolni. A linken található keresőben adja meg a típusszámot, szervizszámot és hamar meglelheti a keresett alkatrészt.

Mosógép alkatrész webáruház: http://mosogep-alkatresz.dvdx.hu/ajtozar.php

 

Reméljük sokat segített ez a leírás a mosógépe helyrehozatalához!

Többféle márkájú mosógéphez is alkalmazható ez a leírás, illetve cserélhető az ajtózárja.

Például: AEG  Alaska  Amica  Arcelik  Ardo Ariston  Bauknecht  Beko  Blomberg  Bosch Brandt  Candy Daewoo Electrolux  Elektrabregenz  ELIN  Euroline  Eurotech Fagor  Foron  Goldstar Gorenje  Haier Hajdú Hoover  Hotpoint Iberna Ignis Ikea Indesit  LG  Merloni  Miele  Panasonic  Philips  Samsung  Sharp  Siemens  Smeg Whirlpool Zanker Zanussi Zerowatt Zoppas stb.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás