Energiahatékonysági címke elektromos készülékeken

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A hűtőszekrény, a mosógép és társaik nélkülözhetetlen segítőtársak a mai háztartásokban. A kb. 39 millió német háztartás mindegyikében átlagosan 4 úgynevezett elektromos háztartási nagy-készülék található. Ezek összességében a lakossági áramfogyasztás 1/3 részéért felelősek. Ez jó ok arra, hogy a vevőket az elektromos készülék megvásárlása előtt tájékoztassuk a berendezés energiahatékonysági- és környezetkímélő tulajdonságairól, illetve ezek mértékéről.

Energiahatékonysági címke elektromos készülékeken

Ezeket az adatokat az energiahatékonysági címke, más néven az EU-Energia címke, energiatakarékossági címke vagy energiacímke tartalmazza. A vásárló az energiacímkén található adatok alapján egyszerűen össze tudja hasonlítani az egyes elektromos készülékek energia fogyasztását – a környezet és a pénztárca kímélése céljából.

A hűtőszekrényekre és a fagyasztókra 1995-ben vezették be az energiahatékonysági cimkét. Az azóta eltelt időszak alatt több, mint 30%-kal csökkent az energiafogyasztás.

Az európai előírás szerint – EU címkével kötelező ellátni ezeket a készülékeket. Erről le hetet olvasni a készülék energia felhasználását és – készüléktől függően – egyéb tulajdonságait, mint pl.: a vízfogyasztását, zajszintjét stb.

Azt, hogy az energiaárak miatt mennyire fontos az új háztartási gépek energiafogyasztásáról tájékozódni, minden gyerek tudja.

Az alábbi háztartási gépeken kötelező feltüntetni az energiafogyasztást:

  • hűtőszekrények és fagyasztók
  • mosógépek
  • kombinált háztartási mosó- szárítógépek
  • elektromos háztartási szárítógépek
  • mosogatógépek
  • elektromos sütők
  • háztartási lámpák
  • szoba klímaberendezések

Az egyes háztartási nagykészülékek energiahatékonyságának egyszerűbb kimutatása céljából a berendezéseket különböző energiahatékonysági osztályokba sorolják A-tól G-ig. Az A osztályba tartozó készülékek/termékek különösen energiatakarékosak, míg a G osztályba tartozók különösen sok energiát fogyasztanak a működésük során.

Energiahatékonysági címke

A hűtőkre és a fagyasztókra 2004. március óta két új energiahatékonysági osztályt alkalmaznak. Az A+ és az A++ osztályba tartozó készülékek különösen kevés áramot fogyasztanak.

Energiahatékonysági címke

A címkén egyéb energia- és környezeti információk is megtalálhatók, pl.: gyakorlati alkalmasság, használhatóság stb.

Hogyan lesz ezután? 2009. májusában az Európai Parlament elfogadott egy új, 2011-től érvénybe lépő, a háztartási gépek energiahatékonyságára vonatkozó szabályozást. Az új szabály lényege a következő: B-től G-ig minden osztály megszűnik. 2012-től csak olyan hűtő és fagyasztó kerülhet forgalomba, amely megfelel a mai A+ osztálynak. A mosógépeknek minimum az A osztály követelményeinek meg kell felelniük.

Ez annyit jelent, hogy csak az „A“ osztály létezik majd. Ha egy készülék/termék nem éri el ezt a követelmény szintet, akkor a “hiány” mértékét százalékosan fel kell tüntetni. Az A+ és A++ osztályok helyett „A-20%“, „A-40%“ és „A-60%“ osztály lesz majd, amelyek az energiatakarékosságot az A osztályhoz képest jelölik. Egy olyan hűtőszekrény, amelyik 40%-kal alatta marad, az „A-40%“ osztályba tartozik majd. A gyártók az új EU-energiacímkét 2010-től használhatják, 2011-től pedig kötelező lesz alkalmazniuk.

A televíziók eddig cimke nélkül kerültek forgalomba – a jövőben ezeket is fel kell címkézni.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás