Kávéfőző, kávégépek javítása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A kávéfőző gépek javítása sokszor a nem megfelelő használat, illetve a karbantartás hiánya miatt válik szükségessé.Legtöbbször maga a vízkövesedés okoz problémát, ami karbantartással és rendszeres tisztítással megelőzhető lenne, ám a legtöbb esetben ezek a problémák javíthatók, tehát nincs szükség a korábban tökéletesen működő készülék kidobására.

Kávéfőző gépek javítása

A kávéfőző gépek szétszerelése egyes esetekben okozhat egy pici fejtörést a szerelésben kevésbé jártas embereknek. A legtöbbször lepattintható elemek jelentik a borítást, amit könnyedén eltávolítható, ha rájövünk a módjára. Egyes kávéfőző gépek szétszereléséhez a rejtett csavaros kötéseket is meg kell találnunk, sőt olyan esetek is előfordulnak, amikor speciális alakú csavarok eltávolítására van szükség (pl. ovál csavarhúzó szükséges a Jura, AEG, Krups, és a DeLonghi Nespresso egyes készülékeihez. Az ovál csavarhúzó beszerzése itt megoldható: netlap.info/termek/jura-oval-csavarhuzo-bit-kulcs-kavegepekhez

Fotóra klikkelve nagyobb méret!

Ovál csavarhúzó

Az egymásba pattintható szerkezeti elemek okozhatnak fejtörést, mivel ezeknél feszegetésre lesz szükség, de ha nem jó helyen feszegetjük, semmit sem érünk el, hacsak el nem törjük a burkolatot. Ha ilyet találunk, akkor először az egyik körmös részt pattintsuk ki, majd a másikat oldalra elmozdítva emeljük meg! A gond a túlzottan merev anyagból készült berendezéseknél adódik, ugyanis ezeknél letörhetnek az apró rögzítő fülek, így az újbóli összeszerelés válik lehetetlenné.

A speciális csavarok eltávolítása is igényelhet némi ügyeskedést. A háromszögletű vagy középcsapos csavarok kihajtása megfelelő méretű csavarhúzó segítségével megoldható, a belső csillagok pedig imbuszkulcsok segítségével távolítható el a legkönnyebben. Természetesen érdemesebb az adott speciális csavart a maga csavarhúzójával kitekerni, mert ha elnyaljuk a csavarfejét utána elég nehézkes lesz a kitekerés. A csavarlazító folyadékok persze sokat segíthetnek, ha ilyen mesterkedéssel próbáljuk megoldani a problémát.

Kávégépekhez speciális csavarhúzó készlet itt vásárolható: rtx.hu/…/szerszam-keszlet-kaveautomatakhoz

Sok esetben a kávéfőző javítása sikeres, ezért egy próbát mindenképpen megér. Ha mégsem oldható meg a probléma, akkor új készülékre van szükség. A kávéfőzők nem örök életűek, a gyártók nem egy egész emberöltőre tervezik ezeket a háztartási kisgépeket.

De mindenképpen érdemes időt szánni a készülék karbantartására vagy javítására. Sokszor a vízkő okozza a problémát. Ezt megszüntethetjük vízkőoldós vagy citromsavas átmosással. A végeredmény szinte tökéletes lesz, így a kávéfőzőnk úgy működhet, mint új korában. Ajánlatos több alkalommal alaposan átmosni forró vízzel, amivel a citrom- vagy az ecetsav ízét is eltüntethetjük.

Ha már a készülék tisztítására adtuk a fejünket, nem árt, ha nem csak a tartályt vízkőmentesítjük, hanem az alsó és felső szűrőt is. A kazán rendelkezik egy úgynevezett biztonsági szeleppel, ami a kazán túlnyomását igyekszik megakadályozni. Ha ez a szelep teljesen eltömődik, a kazán szétrobbanása is bekövetkezhet.

Sajnos sok esetben egy apróság miatt válik használhatatlanná a kávéfőző gépünk; ez az apróság pedig a ki-be kapcsoló gomb hüvelyének törése. Az általános szervizek általában csak akkor segítenek rajtunk, ha viszünk csere alkatrészt, ennek beszerzése viszont eléggé problémás. A kapcsoló gomb hibája miatt azonban nem kell feltétlenül kidobnunk a gépet; egy erős pillanatragasztó és egy erős fém betét használatával, no meg némi kézügyességgel a probléma orvosolható.

Kávéfőzőjéhez alkatrészeket vásárolhat a bal oldalon található Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fényképre klikkelve.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás