A háztartási kisgépek javítása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A modern fogyasztói társadalomban szívesen vesszük körbe magunkat háztartási kisgépekkel. Ezek általában egyetlen funkciót képesek ellátni, így a konyhánk dugig van mindenféle készülékkel. A minőségük gyakran kifogásolható, így egyáltalán nem csodálkozhatunk, ha egyik vagy másik néhanapján meghibásodik.

Nevezzük nevén ezeket a kisgépeket, mikre is gondolunk: kávéfőzőkre, vízforralókra, szeletelőgépekre, gyümölcsfacsarókra, daráló- és aprítógépekre, habverőkre, kenyérsütő gépekre, olajsütőkre, vasalókra, robotgépekre, kézi mixerekre, hajszárítókra, hajvágókra, elektromos borotvákra, epilátorokra, elektromos fogkefékre, szájzuhanyokra… Ezek javítása rendszerint az elektromos és mechanikai hibák felderítésével kezdődik.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldást az áramutas mérések adják. Ehhez a szaküzletekben kapható kézi szerszámok szükségesek, amelyek segítségével mérhető a feszültségtelenített egységek ellenállása.

Multiméter

A háztartási kisgépek közös tulajdonsága, hogy relatív nagy teljesítményű elemet működtetnek rövid munkaidővel. Ebből adódóan magas az áramfelvétel mértéke, ami megnöveli a kapcsolók és a kábelek meghibásodásának esélyét. Mindkét probléma a készülék teljes üzemképtelenségéhez vezet.

Mindezek mellett ma már kijelenthető, hogy ezeknek a készülékeknek a legtöbbje gyenge minőségű műanyag alkatrészekkel rendelkezik, amelyek könnyebben kophatnak vagy törhetnek. Ezeket a készülékeket a gyártók nem egy emberöltőre tervezték és nem volt cél az sem, hogy a turmixgépet a nagymama az unokájára hagyhassa.

Ezeknek a gyenge minőségű műanyag alkatrészeknek köszönhető, hogy a háztartási kisgépek olcsóbban megvásárolhatók, mint valaha. Igazi tömegtermékké váltak, amelyek sok esetben alig néhány ezer forintért megvásárolhatók.

Kézi mixer széttörve

A szervizek beszámolói alapján mégsem a mechanikus kopások okozzák a sérülések többségét, hanem sokkal inkább a kisebb szerencsétlenségek, amikor a készülék nemes egyszerűséggel lepottyan az asztalról, netalán erősebben nekiütünk valamit. Ilyenkor természetesen a kasztni sérül, ami ragasztható ugyan, de tökéletes csak ritkán lesz. A ragasztást megpróbálhatjuk pillanatragasztóval vagy kétkomponensű műanyag ragasztóval. A legtöbb esetben célszerűbb a sérült alkatrész cseréje.

A háztartási gépek hosszú élettartamának a titka inkább a problémák megelőzésében rejlik. Ennek két alapszabálya van: ne ejtsük le és ne terheljük túl!

A hőtermelő hatás elvén működő berendezések (pl. presszófőzők és zárt kávé- és teafőzők) javítása kissé más megközelítésből történhet. Ezek a gépek az elektromos áram hőtermelő hatását használják a víz felforrósítására. Ezeknek a készülékeknek relatív nagy a teljesítményük (akár 1000 W), amit a gyors vízforralás igénye tesz szükségessé.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy esetleges hibát törvényszerűen az elektromos berendezések meghibásodása okozza, noha a legtöbb esetben egyszerűen a vízkő tehető felelőssé. Ez a hiba rendszerint a belső csővezetéket sújtja, ahonnan az eltávolítás nem lehetséges. A háztartási vízkőoldó megoldást jelenthet, de a siker nem garantált. Ha a probléma ilyen módon nem szüntethető meg, akkor a kazán cseréjére van szükség.

Vízköves kávéfőző fűtőszál

Sok esetben a fűtőbetét szakadása okozza a gondot. A probléma megállapítható az ellenállás mérésével. Ha itt jelentkezik a gond, az esetben is az új kazán a megoldás, mivel a probléma nem javítható.

Háztartási kisgépekhez alkatrészeket és tartozékokat talál a bal oldalon elhelyezkedő
Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra klikkelve.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás