AEG CaFamosa CF 85 kávéautomata táppanel hiba

 Háztartási gépekhez alkatrészek

…avagy, egy sztori a kiskutyámmal

Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a kiskutyám vadul böfög és ugat a konyhában lévő zajokra. Különösebb figyelmet nem fordítottam a zajforrásra, inkább a Manót inspiráltam, hogy fejezze be az ugatást.

Manó ugat

Egy kis hőemelkedésem is volt így hirtelen nem nagyon tudtam felmérni, hogy mi adja ki a zajt. Aztán ráébredtem, hogy szeretett kávéautomatánk produkálja ki fura hangokat. A zaj végül is abban nyilvánult meg, hogy a kávégép darálója folyamatosan ment és mikor a konyhába értem megcsapott az égett elektronika szag. Ez persze kikapcsolt állapotban történt. Füst nem volt, de nem is vártam meg, mert áramtalanítottam a kávéfőző gépet.

Innen le is zárult egy időre a kávégép története, hisz jött a december 31. szilveszter és BÚÉK, maradt az instant kávé egy darabig.

Egy kis idő eltelte után felhívtam az egyik ismerősömet aki kávéautomaták specialistája és csak ennyit mondott, hogy: “tápegység modul hiba”. Egy triak égett le a panelen, hozzá értők ki cserélhetik azt, de én a könnyebb módot választottam a panelcserét.

Nem egy nagy művelet a javítás hisz pár kábel van a táppanelen és mindössze csak egy torx csavar fogja a házhoz a panelt. A külső burkolatot egy kicsit nehézkes levenni, hisz a csavarokon kívül patentok is vannak. Elegendő levenni a bal oldalon lévő oldalfalat, ahol a víztartály van. Érdemes kivenni a felső burkolaton is a torx csavarokat, hogy a kávégép teteje ne fogja annyira a bal oldali falat. Ami a lényeg, hogy a hátsó csavarok nem mindennapiak, hisz csak ovál csavarhúzóval lehet kivenni. Ha hozzájutunk egy ovál csavarhúzóhoz (kb. 8-10 ezer Ft között mozog az ára) érdemes kicserélni azokat normál csavarokra (4 db).

Az ovál csavarhúzó itt megvásárolható: netlap.info/termek/jura-oval-csavarhuzo-bit-kulcs-kavegepekhez

Leírnám lépésenként a tápegység csere műveletet:

Elsőként tegyük nagyobb asztalra a kávégépet, természetesen áramtalanítsuk a masinát. Én a konyhaasztalon oldottam meg a szervizelést. Szedjük ki a tartozékokat, hogy azok ne zavarjanak a szerelésben, csepptálca-zacctartó, víztartály. Esetleg kiszedhetjük a szemes kávét is a készülékünkből.

AEG CaFamosa, felkészülés a javításra

Csavarjuk kis a fent megtalálható 2 db torx csavart. A víztartály és kávétartály elejénél. Én leszedtem a tetejét is.

AEG CaFamosa felső burkolat meglazítása

Szedjük le óvatosan a bal oldalsó burkolatot, vigyázzunk arra, hogy a patentok ne törjenek le a művelet közben.

AEG CaFamosa burkolat levétele

Jobb oldalon lent található meg a tápegység panel. Fotózzuk le a bekötést, hogy amikor az új panelt behelyezzük nehogy felcseréljük kábeleket, mert az végzetes is lehet a kávéautomatánknak.

AEG CaFamosa fotó készítés AEG CaFamosa képek készítése

Én jegyzeteltem is a biztonság kedvéért, mert találtam két egyforma barna kábelt is, amiből az egyiket megjelöltem alkoholos filccel.

AEG CaFamosa jegyzetelés AEG CaFamosa bekötés leírása

Húzzuk le a kábeleket a saruktól. Bal oldalon fent egy torx csavar fogja mindössze, azt szedjük ki. Fent jobb oldalon pedig egy patent fogja a panelt, azt pedig nyomjuk fel és ezután emeljük ki a hibás tápmodult.

A panelt kivétele után az elején kisebb égési nyom volt látható, de a hátulja olyan volt mint a Reichstag.

AEG CaFamosa égési nyomok a panel elején AEG CaFamosa égési nyomok a panel hátulján

Aki gondolja neki láthat a panel felújításnak, de nem vállalkoztam rá. De megoldható a modul feljavítása és jóval olcsóbban is kijövünk.

Takarítsuk le az égési nyomokat a panel hátulján lévő műanyag védőlemezről.

AEG CaFamosa égési nyomok a védőlemezen AEG CaFamosa égési nyomok eltávolítása a védőlemezről

Tegyük be a szép új panelünket a kávéautomatánkba.

AEG CaFamosa új tápegység modul AEG CaFamosa új táppanel

Pattintsuk be a helyére a tápmodult, majd csavarjuk vissza a torx csavart. Majd tegyük vissza a kábeleket a sarukra. A fotókat és puskánkat használjuk, nehogy felcseréljük a kábeleket!

AEG CaFamosa új tápmodul beszerelése

Tegyük vissza a bal oldali falat, majd a felső burkolatot is. Egy kicsit macerás az oldalsó burkolat visszarakása, jó szórakozást hozzá. Aki gondolja cserélje ki az ovál csavarokat normál csavarokra. Én csillagot találtam a csavaros dobozomban.

AEG CaFamosa burkolat visszarakása, csavarok kicserélése

A burkolatok vissza tétele után jöhet a kávépróba.

Megmondom nálam nem teljesen így volt a történet én a burkolatok visszahelyezés előtt csináltam próbát.

AEG CaFamosa kávépróbaAEG CaFamosa kávéfőzés

Ami nem nagyon helyes, így mindenki csak a saját felelősségére tegye ezt!

Szervizelt AEG CaFamosa kávéautomata

Ennyi volt a mi rövid kis történetünk, köszönöm Manó, hogy időben szóltál az elromlott a kávéautomata.

Köszönöm Manó, hogy szóltál

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás