Mosógép szénkefe cseréje

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Nyomtatás
Ahol mozgó alkatrész van, ott előbb vagy utóbb meghibásodás is lesz. Különösen igaz ez talán a mosógépekre, hiszen a dob nagy fordulaton történő mozgása miatt gyakorta válik használhatatlanná a szénkefe.

Ebben az esetben nem feltétlenül kell szerelőt hívni, hiszen egy kis műszaki érzékkel mi magunk is ki tudjuk cserélni az alkatrészt. A mosógépek alapvetően két fordulatszámmal működnek (normál- és centrifuga) így a szénkeféknek bizonyos súrlódási erőt és hőmérsékletet ki kell bírniuk.

Meglehet, ha meghibásodott az alkatrész, érdemesebb jobb minőséget vásárolni, hogy ne kelljen egy hónap múlva újra nekiállni a cserének.

Mit nézzünk meg?

Annak, hogy nem forog a dob, sok oka lehet és koránt sem biztos, hogy a szénkefe a ludas. Általában ugyanis az ékszíj szokott tönkremenni, így először érdemes azt megnézni. Ha az ékszíj rendben van, akkor valószínűleg a szénkefe kopott el. Mert, ha a szénkefe elkopik és már nem tud hozzáérni a kommutátorhoz akkor bizony a dob sem fog forogni. Ha kopottak a szénkefék, égett szagot is érezhetünk a mosógépünkből.

Mosógép CESET motor

A szénkefe cseréje előtt mindenképpen áramtalanítsuk a készüléket. Ezután szedjük le a burkolati elemet ahol az ékszíjtárcsa és a motor helyezkedik el. Vegyük le az ékszíjat a motorról és az ékszíjtárcsáról.

Mosógép ékszíj levétele

Csavarozzuk ki, majd emeljük ki a mosógép motort.

Mosógép motor csavarjai

Mosógép motor kiszedése

Az esetek többségében két-két csavar kicsavarozásával kiemelhető a motorból a szénkefe.

Mosógép szénkefék könnyű cseréje

A tartójával együtt és külön is cserélhető a motorban a szénkefe.

Mosógép szénkefe tartóval

Mosógép szénkefe tartó nélkül

Gyakorlatilag ránézésre meg lehet mondani, hogy ez az alkatrész romlott-e el. Ha könnyen mozog, erősen nyomja a rugó és elég hosszú, akkor nem a szénkefe lesz a hibás, ellenben, ha már rövid, nem tudja a rugó elég erővel nyomni, vagy már oda sem ér, akkor nem fog forogni a motor. Ebben az esetben mindenképp szükséges a cseréje. A motor kommutátorját érdemes tiszta alkohollal megtisztítani, a későbbi hatékonyabb működés miatt. Finom polírpapírral fel is szabályozhatjuk a kommutátort, így eltüntethetők a szénnel teli mikrokráterek a felületről, ezáltal növelhető az élettartam. A felszabályzáshoz már némi szaktudás szükséges.

Kopott szénkefék

Új és régi szénkefék

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem muszáj márkahű szénkefét vásárolni a régi helyett, az utángyártott termék is tökéletes, ha megfelelő a minősége.

Értelemszerűen a visszaszerelés fordított ütemben történik mint a kiszerelés. Ha az ékszíj felrakása gondot okoz ez a leírás segíthet: www.haztartasigep.netlap.info/mosogep-ekszij-felrakasa

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás