A vasaló rendszeres karbantartása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Nyomtatás
A vasaló a mindennapi életünk része. A legtöbben hetente több alkalommal használjuk, hiszen sokszor hordunk olyan ruhadarabokat, amelyek vasalás nélkül szinte viselhetetlenek. Amit használunk, az pedig elhasználódik. Nincs ez másként a vasalókkal sem, amelyek a karbantartása szerencsére egyszerűen végezhető különösebb szakértelem nélkül is. A következőkben olyan javaslatokat és praktikákat mutatunk be, amelyek segítenek a vasaló épségét megőrizni.

vasalo-karbantartasa

A gőzölő vasaló hasznos találmány, de sajnos az apró rések eltömődhetnek, ilyenkor pedig romlik a készülék hatékonysága. A problémát az okozza, hogy használat során az apró nyílásokba mikroszkopikus szövetdarabok kerülnek. Egy idő után ezek a szöszök eltömítik a réseket, így lehetetlenné téve a gőzölést. Nincs más dolgunk, mint kitisztítani a szennyeződéssel megrakódott lyukakat.

Az apró lyukakban a szennyeződések igen megkeményedhetnek és nehézkessé válhat az eltávolításuk. Ezt a problémát úgy oldhatjuk meg a legkönnyebben, ha a talpat benedvesítjük, majd egy helyes tűvel gondosan kipiszkáljuk a szennyeződéseket. A megtisztított lyukakat az alaposság érdekében egy erős szálú kefével is megdörzsölhetjük, így eltávolíthatjuk az esetlegesen ottragadt részecskéket.

Ne felejtsük el, hogy a talp teflonréteggel rendelkezik, amely miatt a durva kefék használata nem javasolt. Ezután kipróbálhatjuk, tökéletesen működik-e a vasalónk. Ha mégsem tökéletes a végeredmény, abban az esetben használjunk híg vízkőoldós oldatot, illetve pucoljuk ki a víztartályt is! Reményeink szerint így már tökéletes a hatékonyság.

Ha túl nagy hőfokon használjuk a vasalónkat, megtörténhet az is, hogy egy-egy kényes ruha megolvadt szövetszála nyomot hagy a berendezés talprészén. Mondani sem kell, hogy ez a ruhának sem használ, nagy valószínűséggel már csak kertészkedhetünk benne. Ha a ruhát tönkre is tettük a túlforrósított vasalóval, a talp tisztítása megoldható. Általános esetben elegendő egy fogkrémes ruha. Ritkább esetben dörzsölésre van szükség, de tartsuk észben, hogy a teflonréteg rendkívül sérülékeny.

Létezik egy kényelmesebb és praktikusabb megoldás a vasalótalp tisztítót stift: rtx.hu/…/vasalotalp-tisztitot-stift-rud

A sokévi használat során a hálózati vezeték is sérülhet; lassanként megszakad a vezetéket burkoló szövet, egyes esetekben előbújnak a színes drótok. Sok esetben a hiba közvetlenül a vasaló markolata előtt jelentkezik. Ilyenkor a legegyszerűbb a dolgunk, hiszen nincs szükségünk új vezetékre, csupán a meglévőt kell néhány centiméterrel megrövidítenünk.

Vasaló kábel

A helyreállításhoz le kell szerelnünk a vasaló bekötést takaró műanyag lapot. Egyes esetekben a gyártók egyedi csavarokat alkalmaznak, így próbálják meg lehetetlenné tenni a termék szétszerelését.

Ha sikerül a hátlap leszerelése és hozzáfértünk a vasaló belső alkatrészeihez, következhet az átkötés. Ennek a legegyszerűbb módja, ha egyenként végezzük el a drótok cseréjét, mindig azt a szálat helyettesítve, amelyik éppen sorra kerül. A kábelek biztonságos átkötéséről Palmatex-szel, szigetelőszalaggal vagy hőre zsugorodó csővel gondoskodhatunk.

Vasalókhoz alkatrészeket és tartozékokat talál a bal oldalon elhelyezkedő Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás