Villanytűzhelyek javítása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A villanytűzhely javítása szakértelmet és megfelelő felkészültségi szintet követel meg. Nagyon fontos elmondani, hogy csak olyan személy próbálkozzon ezzel a munkával, aki megfelelő villamossági ismeretekkel rendelkezik! Több mérést csak feszültség alatt lévő elemeken lehet elvégezni, ezért fokozottan veszélyes munkálatokról van szó.

Mégis vannak olyan javítási munkák, amelyek gyakorlatilag az alkatrészek cseréjét jelentik. Aki betartja a biztonsági ajánlásokat és rendelkezik némi jártassággal, az el tudja végezni ezeket a feladatokat.

villanytuzhely

A háztartásokban a hagyományos és a kerámialapos villanytűzhelyeket használják. Mindkettő rendelkezik néhány előnnyel és hátránnyal. A főzőlap felmelegítése a kerámialap esetében gyorsabb, ebből adódóan a hűlési ideje is rövidebb, emellett a kerámialap sérülékeny, tehát érdemes vigyáznunk, mit ejtünk rá.

A főzőlapok vezetékeinek szakadási hibája jelenti a leggyakoribb meghibásodást. Ennek ellenőrzése az ellenállás mérésével történik.

A másik gyakori meghibásodás a főzőlap sérülése, ami általában repedés vagy törés képében jelentkezik. Ilyen probléma esetén nincs mit tenni, ki kell cserélni a főzőlapot. Természetesen előfordulhat, hogy a villanytűzhely a repedés ellenére kifogástalanul működik, ellenben a repedésen beszivárgó nedvesség problémákhoz vezethet, ami legsúlyosabb esetben az áramütés miatt életveszélyes is lehet. A lap cseréjének a legegyszerűbb és legbiztosabb módja, ha az új lapot a régi mellé helyezve egyesével helyezzük át a vezetékeket és végezzük el a bekötést.

Villanytűzhely főzőlap

Előfordulhat a kapcsoló meghibásodása is. Ilyenkor a kapcsoló nem látja el a funkcióját, nem lehet forgatni vagy éppen nem állítható meg a kívánt fokozatban. Sokszor a kapcsoló kiégése okoz problémát, amikor bizonytalan érintkezés történik. Sem a mechanikus, sem a villamossági meghibásodás nem javítható, mindkét esetben cserélni kell a kapcsolót.

Mindenesetre tudnunk kell, hogy milyen kapcsolóra van szükségünk, mielőtt elindulunk a szaküzletbe beszerezni az újat. A legjobb, ha megnézzük a kapcsoló gyári számát és/vagy a sütő modellszámát és azt adjuk meg az eladónak. Fontos tudni, hogy a főzőlapkapcsolók és a sütőkapcsolók külső megjelenésükben nagyrészt hasonlóak, funkciójukban viszont eltérnek. Ezért nem mindegy, milyen típust választunk. Egyébként a csere alkalmával célszerű elvégezni az összes kapcsoló cseréjét; ennek elsősorban esztétikai okai vannak, hiszen aligha találunk a régivel teljesen azonos megjelenésű kapcsolót, illetve az elhasználódott és kikopott kapcsolók cseréje sem árthat.

Sütőkapcsoló

A kapcsolók cseréje viszont egyszerűen elvégezhető feladat, de itt is meg kell jegyezni az aranyszabályt, hogy mindig csak áramtalanított készülékhez nyúlhatunk! A szerelőlap felnyitása után el kell távolítanunk a két M4-es csavart, majd ki kell húznunk a forgató gombot. Célszerű a vezetékek átkötését lépésről lépésre végezni, azaz egyesével a régi kapcsolóról az újra kötni a drótokat. Ez a legbiztosabb módja és így nem szükséges számokkal jelölgetni a vezetékeket.

Amikor megtörténik az átszerelés, üzemi próbát kell tenni, ami során ellenőrizzük a főzőfelületek feszültségmentességét. Ezt a műveletet a kapcsolók minden egyes állapotában el kell végeznünk és természetesen fázisceruzát kell használnunk.

Tűzhely fűtőszál

Természetesen még több hibalehetőség is előfordulhat egy tűzhelynél, mint például: elromlik a fűtőszál, elöregszik az ajtótömítés, betörik az üveg, az ajtófogantyú eltörik és még megannyi kis apró probléma.

Villanytűzhely alkatrészek beszerzését megoldhatja baloldalon található Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás