A kompresszoros hűtő működése és javítása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A kompresszoros hűtő működési elve a nyomásváltozáson alapul; a gép kompresszora összesűríti a hűtőközeget, illetve ezt a sűrített, cseppfolyós anyagot egy csőrendszerben elpárologtatja, aminek hatására nyomásváltozás jön létre, a folyamat pedig hőt von el a környezetétől. Ez a hőelvonás biztosítja, hogy a hűtőberendezésben tárolt élelmiszerek gyorsan lehűljenek, illetve tartósan tárolhatók legyenek.

Hűtőgép az otthoni használatban

A kompresszoros hűtőszekrények két fő szegmensből állnak. Az egyikben helyezkedik el a hűtőtér a motorral, a másik pedig maga a hűtött közeg, ahol az élelmiszereket tároljuk. Ezek a területek kivételesen szigetelt falazattal kell rendelkezzenek.

Érdemes ismerni a hűtés és a tartósítás biológiai szempontjait is. Az általános hűtőszekrények hőmérséklete általában plusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között szabályozható. Ezen a hőmérsékleten napokig, akár hetekig is eltartható egy-egy élelmiszer, tehát ezek a berendezések alkalmasak az élelem tárolására, de nem alkalmasak a tartósítására.

A tartósításhoz nagyobb fokú hűtés, azaz alacsonyabb hőmérséklet szükséges. A fagypontnál alig kisebb hőmérséklet azért nem megfelelő az élelmiszerek tartósítására, mert így a hűtési szakasz túl hosszú lenne. Minél nagyobb tömegű és keresztmetszetű csomagról van szó, annál inkább időigényesebb lenne a lefagyasztás. A hatásos tartósításhoz gyorsfagyasztás szükséges, amit a mélyhűtők mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérséklettel valósítanak meg.

A hűtőgépek szerencsére nem igényelnek otthoni karbantartást, egyedül a tisztításukat érdemes elvégezni. A megfelelő működés érdekében időnként ajánlott elvégezni a leolvasztást. Ezt a modernebb készülékek rendszerint lehetővé teszik. A régebbi készülékek esetében ezt saját kezűleg kell megoldanunk olyan módon, hogy áramtalanítjuk a készüléket, majd megvárjuk, hogy leolvadjon a jégréteg a hűtődoboz faláról. Mielőtt újra üzembe helyeznénk, ne felejtsük el szárazra törölni egy ruhával!

Hűtőgép leolvasztás

Egyes kisebb meghibásodási javítások otthoni körülmények között is elvégezhetők. Általában a mechanikus sérüléseket tudjuk saját kezűleg javítani. Előfordulhat, hogy a túlzott jegesedés miatt egy erőteljes csukás során a fagyasztó ajtó eltörik. Ilyenkor mechanikus javításra és némi ügyességre van szükség. Ha nincs más megoldás szükséges az ajtó cseréje.

A hűtőberendezések legsérülékenyebb része az apró világító lámpatest, amely csak akkor aktiválódik, ha kinyitjuk az ajtót. Lámpa nélkül a hűtők beltere igen sötét nyitott ajtónál is, ezért célszerű minél előbb kicserélni a meghibásodott izzót. Mindenekelőtt áramtalanítani kell a készüléket, csak ezután kezdődhet meg a lámpát védő burkolat eltávolítása. Az izzó cseréjénél tartsuk fejben, hogy nem célszerű nagyobb teljesítményűt választani, mint ami eredetileg használatban volt. Egy nagyobb teljesítményű izzó valóban jobban megvilágíthatná a hűtő belterét, ellenben több hőt is termelne, amire egyáltalán nincs szükség.

Hűtő izzó

Az ajtó szigetelését biztosító gumitömítés cseréjét is könnyedén elvégezhetjük otthoni körülmények között, ám ehhez is szükségeltetik némi kézügyesség. A művelethez kényelmes testhelyzetet válasszunk, szereljük le az ajtót! A lemezcsavarok kihajtása után távolítsuk el a régi tömítést, majd gondosan helyezzük fel az újat!

A hűtőgép  szigetelő gumi cseréjéről bővebb leírásunkat itt megtekintheti.

Hűtőajtó szigetelés cseréje

Hűtőgép alkatrészek, tartozékok beszerzését megoldhatja a bal oldalon található Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fényképre klikkelve.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás