Mikrohullámú sütők hibái

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A mikrohullámú sütők működési elve azon alapul, hogy a mágneses térben lévő részecskék másodpercenként 2,45 GHz frekvenciával változtatják az irányukat, ezzel súrlódási hőt hoznak létre. Ezt az elvet alkalmazva melegítjük ételeinket a mikrohullámú sütőkben.

A hullámtanban átlátszónak minősülnek az üvegből vagy a műanyagból készült edények, így ezek az anyagok nem jelentenek akadályt a rádióhullámok számára. A hullámok terjedése viszont nem lehetséges a hagyományos fémedények használata esetén.

A mikrohullámú sütő felépítése gyakorlatilag minden készülék esetében azonos; egy hálózati és egy nagyfeszültségű egység alkotja. A hálózati részben található a ventilátor, amely két funkciót lát el párhuzamosan; egyrészt a sütőtér szellőztetését végzi, másrészt pedig hűti az úgynevezett magnetront. A sütők rendelkeznek egy másik motorral is, ami a tányér forgatását végzi, ez biztosítja az ételek egyenletes átmelegedését, illetve sülését.

Mikrosütő felépítése

Fotóra klikkelve nagyobb méret!

A mikrohullámú sütők a használat mennyiségétől függően előbb vagy utóbb elromolhatnak. Ilyenkor meg kell állapítani a probléma valós okát. Fontos megjegyezni, hogy a beavatkozás előtt kötelezően áramtalanítani kell a készüléket, ami az áramkábel kihúzását jelenti a konnektorból.

Az egyik leggyakoribb és legbanálisabb ok a tápfeszültséget szolgáltató kábel sérülése. Kár lenne kibeleznünk a sütőt, mielőtt meg nem győződünk a kábel épségéről.

Ha elvégeztük az áramtalanítást, következhet a fedő borítás eltávolítása. Ez néhány lemezcsavar eltávolításával lehetséges.

A borítás levétele után látni fogjuk a belső alkatrészeket, illetve az ajtókapcsolókat. Az ajtókapcsolók kérdésére azért térünk ki, mert szigorúan tilos még próba üzemmódban is megkerülni ezeket.

Meghibásodás esetén gyakran teljes leállással találjuk szembe magunkat. Ilyenkor valószínűleg zárlatot vagy érintkezési hibát kell keresnünk. A biztos megoldás az ellenállásmérő használata. Ne hagyatkozzunk kizárólagosan a szemrevételezésre, mert egyes hibák rejtve maradhatnak előlünk!

Elméletileg az üzemképtelenséget okozhatja a biztonsági kapcsoló meghibásodása is, ám ez az esetek rendkívül kis százalékában fordul elő. Sokkal inkább valószínű az elsődleges vagy másodlagos kapcsoló hibája. Ilyenkor üzemzavar keletkezik az egyébként rendesen üzemelő készülékben. A problémára az ellenállás mérés során deríthetünk fényt.

Mikrohullámú sütők hibái

A transzformátor meghibásodása is relatív könnyedén ellenőrizhető az ellenállásmérés segítségével. Ilyenkor a nagyfeszültségű egység működése leáll. Amennyiben a transzformátor a ludas a meghibásodásért, abban az esetben cserére van szükség.

Mikrosütő transzformátor

A magnotron cső meghibásodása, illetve a fűtőszálának a szakadása kissé nehezebben bizonyítható. Ilyenkor a fűtőszál ellenállásmérése az egyetlen támpont. Ha a probléma itt jelentkezik, akkor sajnos a cső cseréjére van szükség, ami az egész mikrohullámú sütő legdrágább tartozéka.

Egyes esetekben előfordulhat a nagyfeszültségű dióda szigetelésének átütése. Mivel nem tudjuk egyértelműen bebizonyítani, hogy a dióda hibás-e vagy sem az üzemképtelenségért, gyanú esetén érdemes kicserélni. Ez a legáltalánosabb hiba a mikrosütőknél, hogy csillámlap átég így hibajelenségként szikrázásnak lehetünk szemtanúi. A mikrosütő ezen hibájáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk: www.haztartasigep.netlap.info/mikrohullamu-suto-csillamlap

Mikro csillámlap

További hibák: izzó kiégése, tányérforgató motor meghibásodása, tányér görgő és csillag elveszése-eltörése, tányér eltörése, gombok és kapcsolók hibái stb.

Mikrosütő alkatrészek beszerzését megteheti a bal oldalon található Háztartási Gép Alkatrészek fotóra kattintva.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás