Mosógép beüzemelése, bekötése

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Mosógép beüzemelése, bekötése

Mosógép beüzemelése, bekötéseA mosógép bekötése megoldható házilag is, hisz nem feltétele a garanciának a szakszervizzel történő beüzemelés. Az otthoni megoldás, így némi kisebb megtakarítás lehet számunkra. Elsősorban a gyártó használati utasítását olvassa el, hisz eltérhet ettől a leírástól a tényleges beüzemelés (pl. hideg-melegvizes megoldás stb.)

Az újabb mosógépekhez tartozékként jár a kifolyócső akasztóval és befolyócső, használt mosógép vásárlása esetén előfordulhat, hogy nem kapunk tartozékokat.

A bekötéshez tartozékokat a Háztartási Gép Alkatrész Webáruházban kereshet:

Anyag szükséglet: 4db műanyag zárókupak, befolyó- és kifolyócsövek, akasztó (opcionális), mágneses vízlágyító a vízkiálláshoz (opcionális)

Szerszám szükséglet: csőfogó, dugókulcs (krova) vagy akkus csavarhúzó

Bizonyosodjon meg, hogy a gép teljesen áramtalanítva van és a víz is el van zárva, és készítsen ki néhány régi törölközőt vagy rongyot.

A kicsomagolás után tegyük a helyére a mosógépet, érdemes a vízkiállások közelébe rakni. Lényeges még, hogyha hideg helyről hozzuk a lakásba a készüléket, minimum 4 órát hagyjuk pihenni a beüzemelés előtt.  A kiállásoktól messzebbre is helyezhetjük a készüléket, de akkor vagy hosszabb ki- és befolyócsövet kell vennünk, vagy meg kell a gyárilag adottakat hosszabbítanunk. Ne feledkezzünk meg, hogy az áramot is be kell dugnunk egy konnektorba, hosszabbítás erősen nem ajánlott.

Dobrögzítő csavarok eltávolítása

Első lépés, hogy az összes dobrögzítő csavart távolítsuk el a mosógép hátuljáról, ezeknek a csavaroknak a funkciója az üst védelme, azaz hogy a szállítás során a dob ne verje szét az üstöt, fűtőszálat és egyéb alkatrészeket. A dobrögzítő csavarok eltávolítása kötelező művelet, mert ennek hiányában károsíthatjuk a mosógépet üzemelés közben.

Miután levette a szállítási csavarokat, le kell fednie a nyílásokat a kapott műanyag zárókupakokkal.

A fotókra klikkelve nagyobb méret!

Dobrögzítő csavarok eltávolítása

Dobrögzítő csavarok kitekerése

Zárókupakok felhelyezése

 

Befolyócső csatlakoztatása

Második lépésként tegyük fel a vízkiállásra a mágneses vízlágyítót, ha nem kaptunk a mosógéphez érdemes vásárolnunk egyet a készülék megóvása érdekében. A rossz minőségű a víz okozhat vízkőlerakodásokat, amelyek csökkentik a készülékünk élettartamát. A lágyabb vízben mosott ruhák tapintása kellemesebb lesznek. Érdemes egyszer befektetni, hisz a mágneses vízlágyító használati ideje korlátlan.

Mágneses vízlágyító

A falon vagy a mosódó alatt található a vízkiállás, innen kapja a mosógép majd a tiszta vizet. Majd csatlakoztassuk a mosógép befolyócső egyenes végét a mágneses vízlágyítóra, majd azt pedig a vízkiállásra, hogy a készüléknek meglegyen a megfelelő vízellátása. A 3/4 colos befolyócső az új mosógépekhez tartozékként jár, ami általában 1,5 méteres szokott lenni. Ha ezzel megvolnánk a befolyó cső pipa végét pedig a mosógép 3/4″-os csatlakozójára tegyük rá, általában egy ilyen csatlakozó található a készülékeken. A tömítéseket ne felejtsük ki a szerelésnél a vízszivárgás miatt, Majd a bekötés után ellenőrizzük le a vízszivárgást mind a két oldalon.

víz- és leeresztő kiállások

Mosógép befolyócső

Manapság az újabb mosógépek csak hidegvizesek, mert a fűtőszál melegíti fel a beáramló vizet, ha esetlegesen hideg-meleg vizes készüléket vásárolunk, ott csatlakoztatni kell mindkettő csövet.

Hideg-meleg vizes kiállások

Hideg-meleg vizes és leeresztő kiállás

Leírásunkban  csak a hideg vizes mosógép bekötését szemléltetjük, hisz ez a gyakoribb. Aquastop befolyócsővel szerelt mosógépek bekötése nem különbözik a hagyományosétól. Az Aquastop lényege, hogy közvetlenül a csatlakozásnál zárja el a vizet, azaz a befolyócső szakadása esetén nem árasztja el vízzel a lakást.

Aquastop befolyócső

Aquastopos befolyócsövet ebben a webáruházban vásárolhat: netlap.info/?s=aquastop+befolyócső

Tipp: A tömlők rátekerése a végekre az óramutató járásával megegyező.

Kifolyócső csatlakoztatása

Harmadik lépés, hogy a leeresztő tömlőt is csatlakoztatnunk kell, ennek a célja, hogy a mosógépből a piszkos víz eltudjon folyni a megfelelő helyre. A falon található a vízleeresztő kiállás ahol eltávozik majd a szennyvíz. A kiállásra csatlakoztatott tömlőt egy bilincsel érdemes rögzíteni (ha van rá lehetőség), hogy az ne essen le.

Kifolyócső csatlakoztatása

A vízleeresztő kiállás hiánya esetén a fürdőkádba vagy a mosódóba kell engednünk a piszkos vizet, a kifolyó csövet pedig a kapott akasztó segítségével rögzíthetjük a fürdőkádra.

 

Mosógép láb beállítása, vízszintezés

Negyedik lépés a mosógép vízszintezése, lényeges hisz ne jó ha billeg a masina, főleg üzem közben. Ez a művelet kihagyása a mosógép ugrásához vezethet. A mosógép elején található tekerhető lába(ak)t tekerjük ki vagy befelé, attól függ, hogy emelnünk vagy süllyesztenünk kell a készülék elejét. Addig tekergessük a csőfogóval az állítható lábat, amíg nem billeg a mosógép.

Mosógép láb beállítása

Végső üzembe helyezés, biztonság

Dugjuk be az elektromos csatlakozót a 230V-os konnektorba, de mielőtt ezt megtennénk, győződjünk meg, hogy földelt a konnektor. Lényeges, mert a mosógép váza fém és így a földelés kötelező az áramütés veszélye miatt. A földelés leellenőrzése egyszerű, lekapcsoljuk a villanyórát (teljes áramtalanítás a lakásban), majd kiszereljük a konnektort és ha három madzag van bekötve az bizonyára földelt konnektor (fázis-fekete; 0-kék; föld-zöldsárga). Régi panellakásokban csak a konyhában és a fürdőszobában találhatóak földelt aljzatok.

Mosógép üzembe helyezés

A biztonságos üzembe helyezés után essünk neki a használati utasításnak és kezdjünk el már végre mosni.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás