A mikrosütő működése röviden 

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Ma már szinte minden háztartásban megtalálható a mikrohullámú sütő, ennek ellenére mégis csak kevesen vannak tisztában azzal, hogyan is működnek ezek a készülékek. Mint, ahogy a nevében is benne van, a mikrosütő működése a mikrohullámok használatán alapszik. Ezek lényegében ugyanolyan elektromágneses hullámok, mint amilyen például a fény.

Mikrosütő működése

A készülékben az ún. magnetron (mikrohullám előállítására szolgáló vákuumcső) hozza létre őket. Az elektromágneses hullámok adott frekvencián erőteljes súrlódást idéznek elő, és tulajdonképpen ez a súrlódási erő melegíti fel a sütőbe helyezett ételeket. A magnetronból kilépő hullámokat a mikro fala folyamatosan visszaveri. Mivel azok csak adott pontokban melegítenék fel az ételt, máshol pedig hideg vagy langyos maradna, ezért fontos, hogy egy tálcán forogjon. A melegítés így sem mindig lesz teljesen egységes, ha van rá mód, akkor a tányér tartalmát (pl. levest, főzeléket, köretet stb.) össze kell keverni, hogy mindenhol ugyanolyan hőmérsékletű legyen.

Magnetron

A mikrosütő működése során a részecskék belülről kifelé melegszenek fel, ezért a hőmérséklet növelésére fordított energia nagyon koncentrált. Ezért van az, hogy a készülék nem melegíti fel az egész rendszert, hanem csak azt, amit beleteszünk.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás