A hűtőgép ajtószigetelésének meghibásodása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A hűtőgép a konyha központi eleme, egyes kutatások szerint az a berendezés, ami nélkül hosszú távon az emberiség nem élné túl. Az élelmiszerek frissességének és minőségének megőrzése táplálkozásunk és életmódunk igen fontos feltétele. A hűtőgépek legjellemzőbb hibája az ajtó szigetelésének meghibásodása. A szigetelés folyamatos igénybevételnek, terhelésnek van kitéve. Egyetlen ember akár naponta 15-20 alkalommal is kinyitja a hűtő ajtaját, ami egy négyfős család esetében megsokszorozódik. Ezért a hűtő karbantartásakor is a szigetelés az, amire a legnagyobb gondot érdemes fordítani.

huto-ajtotomites

A szigetelés koszolódása okozhatja azt is, hogy az ajtó rosszul záródik, így a készülék nem hűt rendesen. Ebben az esetben elegendő megtisztítani a szigetelés felületét, illetve a hűtő oldalfalát, amire rácsukódik. Emellett előfordulhat, hogy a rendszeres használattól az ajtógumi eldeformálódik, nem zár tökéletesen. Ebben az esetben szintén nem tud megfelelően hűteni a készülék, hiszen folyamatosan áramlik a meleg levegő a hűtőgép belsejébe.

Mindenképpen óvakodni kell a gyakori ajtócsapkodástól, hiszen ettől nem csak eldeformálódhat a hűtőszekrény ajtótömítés, de fokozatosan szét is mállik és az átlagosnál gyorsabban elhasználódik. Emellett kiemelten óvni kell a szigetelést a különböző sérülések lehetőségétől, mert a legkisebb szakadás miatt is a teljes tömítés cseréje lehet szükséges.

Végül az ajtó rossz, nehéz záródásának oka lehet az is, hogy az ajtógumiba szerelt mágnescsík (mágnesgumi, mágnesszalag) elhasználódik, veszít mágnesességéből. Kíméletes használat mellett egy hűtő élettartama akár 8-10 év is lehet, és ezt az időt megfelelő használattal az ajtószigetelés is kibírja, azonban a tömítés elhasználódása nem egyenlő a készülék elhasználódásával, elegendő magát az ajtószigetelést cserélni.

Univerzális hűtőajtó tömítés szigetelés ebben a webáruházban kapható: http://haztartasi-gep-alkatresz.shopx.hu/index.php/haztartasi-gep-alkatreszek/hutogep-tartozek/hutogepajto-univerzalis-tomites-1300x700mm.shopx

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás