A hűtők leggyakoribb meghibásodásai

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Nyomtatás
Zörög, kattog, zakatol, csöpög, nem hűt eléggé, vagy éppen túlságosan hűt? Egy hűtő használata során gyakran találkozhatunk különös, rendellenesnek tűnő dolgokkal, amik azonban olykor a mindennapi nem megfelelő használatból erednek.

Ha úgy érezzük, a hűtőnk nem hűt megfelelően, ellenőrizzük a csatlakozásokat, valamint bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs hőforrás a közelben és nem éri közvetlen napfény a készüléket. Ugyanilyen fontos, hogy a hűtő minimum 5 centiméter távolságra legyen a faltól. Ha poros a hőcserélő, áramtalanítsuk a készüléket és óvatosan tisztítsuk meg. Az is előfordulhat azonban, hogy az ajtótömítés használódott el, nem zár rendesen, így beáramlik a levegő a hűtőtérbe, ahol így fokozatosan emelkedik a hőmérséklet.

hutoszekreny

Szintén az ajtó hibájára utal, ha a készülék ajtaja nem záródik rendesen, amennyiben ebben nem akadályozzák a hűtőben elhelyezett élelmiszerek. A rosszul záródó ajtó oka lehet az ajtógumiban elhelyezett mágnescsík meggyengülése vagy a hűtő oldalfalába lerakódott szennyeződés.

A hűtőgépből szivárgó víz oka többnyire a vízellátás csatlakozójának sérülése vagy nem megfelelő összeszerelése. Azonban régóta le nem olvasztott hűtőszekrényeknél előfordulhat szivárgás egy áramszünet miatt is, amikor a hirtelen megugró mennyiségű olvadékvíz túlcsordul a tartályon.

A készülékből szűrődő szokatlan zajok oka lehet egészen egyszerű: a hűtő nem egyenletes felületen áll, illetve nincs vízszintben. Ennél komolyabb probléma, ha a kompresszor környékén található csövek, az úgynevezett kapilláris csövek összeérnek és kocognak, ennek megoldását érdemes szerelőre bízni.

Egy régi hűtőszekrény idővel természetesen hogy elhasználódik: elkopik az ajtószigetelés, meghibásodik a hőfokszabályozó. Érdemes figyelembe venni, hogy egy hűtőgép átlagos élettartama ideális esetben 8–10 év, így ekkor, főleg ha sokat is fogyaszt, és lassan minden elromlik benne, ami elromolhat, megérett a cserére.

Hűtőszekrény alkatrész hibák: termosztát, polc, üvegpolc, italtartó, ajtó-kilincs, zöldséges fiók, kompresszor, hűtőajtó szigetelés, érzékelő stb.

Hűtőgép alkatrész beszerzését megteheti a baloldali fotóra klikkelve.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás