A hűtők leggyakoribb meghibásodásai

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Zörög, kattog, zakatol, csöpög, nem hűt eléggé, vagy éppen túlságosan hűt? Egy hűtő használata során gyakran találkozhatunk különös, rendellenesnek tűnő dolgokkal, amik azonban olykor a mindennapi nem megfelelő használatból erednek.

Ha úgy érezzük, a hűtőnk nem hűt megfelelően, ellenőrizzük a csatlakozásokat, valamint bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs hőforrás a közelben és nem éri közvetlen napfény a készüléket. Ugyanilyen fontos, hogy a hűtő minimum 5 centiméter távolságra legyen a faltól. Ha poros a hőcserélő, áramtalanítsuk a készüléket és óvatosan tisztítsuk meg. Az is előfordulhat azonban, hogy az ajtótömítés használódott el, nem zár rendesen, így beáramlik a levegő a hűtőtérbe, ahol így fokozatosan emelkedik a hőmérséklet.

hutoszekreny

Szintén az ajtó hibájára utal, ha a készülék ajtaja nem záródik rendesen, amennyiben ebben nem akadályozzák a hűtőben elhelyezett élelmiszerek. A rosszul záródó ajtó oka lehet az ajtógumiban elhelyezett mágnescsík meggyengülése vagy a hűtő oldalfalába lerakódott szennyeződés.

A hűtőgépből szivárgó víz oka többnyire a vízellátás csatlakozójának sérülése vagy nem megfelelő összeszerelése. Azonban régóta le nem olvasztott hűtőszekrényeknél előfordulhat szivárgás egy áramszünet miatt is, amikor a hirtelen megugró mennyiségű olvadékvíz túlcsordul a tartályon.

A készülékből szűrődő szokatlan zajok oka lehet egészen egyszerű: a hűtő nem egyenletes felületen áll, illetve nincs vízszintben. Ennél komolyabb probléma, ha a kompresszor környékén található csövek, az úgynevezett kapilláris csövek összeérnek és kocognak, ennek megoldását érdemes szerelőre bízni.

Egy régi hűtőszekrény idővel természetesen hogy elhasználódik: elkopik az ajtószigetelés, meghibásodik a hőfokszabályozó. Érdemes figyelembe venni, hogy egy hűtőgép átlagos élettartama ideális esetben 8–10 év, így ekkor, főleg ha sokat is fogyaszt, és lassan minden elromlik benne, ami elromolhat, megérett a cserére.

Hűtőszekrény alkatrész hibák: termosztát, polc, üvegpolc, italtartó, ajtó-kilincs, zöldséges fiók, kompresszor, hűtőajtó szigetelés, érzékelő stb.

Hűtőgép alkatrész beszerzését megteheti a baloldali fotóra klikkelve.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás