Az intelligens mosás

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Az elsõ automata mosógépet Amerikában dobták piacra 1946-ban. Azóta már sok víz lefolyt – nem csak a Dunán, – de a mosóablakoknál és a összefolyó szelepeknél is. Amióta a mosóprogramot elektronika vezérli, a mosógép tulajdonosoknak nem csak a kezeit és a hátát, de a lakókörnyezetét és a pénztárcáját is kímélik a mosógépek.

bosch_mosogep

Csaknem minden német háztartásban hallani lehet a mosógépet, amint forog, zümmög vagy éppen vizet ereszt. A szennyeshegyek óriási méreteket öltenek: egy háromtagú családban egy év alatt átlagosan 550 kg szennyes keletkezik. Ez nem csak azt jelenti, hogy rengeteget kell mosni, hanem azt is, hogy rendkívüli mértékben megnövekedett a víz- és az energiafelhasználás.

Csak egy pillantást kell vetnünk a gyártók által kiadott prospektusokra és már is világossá válik, hogy a lakosság nagyobbik része csak igen keveset tud a modern mosógépekrõl: sokan nem tudják például azt, hogy egy új mosógép nem csak azért hasznos, mert kíméli a környeteztet, hanem azért is, mert a használatával jelentõsen csökkenhet az áram-, a gázés a vízfogyasztás.

A jelszó: tisztaság – ezt hallhatjuk esténként a német TV reklámban. A mosás ökológiai következményeire a legtöbb vásárló – legjobb esetben is – csak a mosószer vásárlásakor gondol. Azért vannak már néhányan, akik komolyabban elgondolkodnak a környezeti hatásokról és azok következményeirõl, de kevesen vannak, akik a modern berendezéseket vezérlõ elektronikai egységek tényleges hatékonyságára és fõleg hasznosságára is gondolnának.

„Az intelligens mosógépek“ – ahogy nevezik õket – a kijelzõjükön fontos útmutatásokat adnak: töltéskor kijelzik a ruhanemû és az ehhez javasolt mosószer mennyiségét. Így egyrészt ellenõrizhetõ az optimális ruhamennyiség, másrészt a tényleges töltésmennyiségnek megfelelõen adagolható a mosószer.

A víz- és energiatakarékosság: A mosás során célszerû az apró és magától értetõdõ dolgokra is odafigyelni, mint például arra, hogy a mosógépet mindig teljesen töltsük meg ruhanemûvel, a mosóport a gyártó utasítása szerint adagoljuk és a megfelelõ programot ill. mosási hõfokot válasszuk ki. Ezekre az alapvetõ dolgokra – valljuk be – csak ritkán figyelünk oda, pedig egy kis figyelem és az elektronika együttes segítségével sokkal kíméletesebbé tehetnénk a mosást és jelentõsen csökkenthetnénk az áram- és vízfogyasztásunkat.

Az új generációs mosógépekben alkalmazott mûszaki innováció segítségével úgy be lehet programozni a készülékeket, hogy azokban teljes biztonsággal kimoshatjuk a gyapjú és tisztaselyem alapanyagokból készült érzékeny textíliákat is. A mosóprogram beállításával lényegében azt tesszük, hogy a mosás teljes ritmusát az adott textília tulajdonságaihoz igazítjuk – a program ahhoz is pontosan igazodik, ha a mosógépet csak részlegesen töltjük meg a mosnivalóval. A modern elektronikával felszerelt háztartási gépekkel nagy mennyiségû vizet és energiát tudunk megtakarítani.A víz-és energiatakarékosság területén a legnagyobb fejlõdés a 80-as években következett be, de a mosógépek elektronikája a program optimalizálásban még további lehetõségeket tartogatott – a 80-as évek elején a vízfogyasztás kb. 150 liter volt, a 90-es évek elejére ez a szám több, mint 50%-kal, 70 liter alá csökkent; ma a vízogyasztás már nem haladja meg a 39 litert.

A nagy teljesítményû mikroprocesszor vezérelte csúcsminõségû berendezések az emberi gondolkodáshoz nagyon hasonló logikával mûködnek. A fuzzy logikával mûködõ berendezések még inkább kíméletesek a ruhanemûhöz, szebben mosnak és öblítenek és kevesebb vizet és energiát használnak fel.

A fuzzy logika figyelembe veszi a határokat és finomabban szabályozza a program egész menetét. A ruhanemû mennyiségét egyedileg be lehet állítani. Erre elsõsorban akkor van szükség, ha csak részben töltjük meg a mosógépet ruhával.

A program minden egyes lépését átható fuzzy logika a mosási folyamat során az alábbi funkciókat látja el:

Mosás: beállítja a vízmennyiséget a ruhamennyiséghez

Öblítés: beállítja a vízmennyiséget és az öblítési idõt a töltésmennyiséghez és az öblítések számához

Centrifugázás: beállítja a fordulatszámot és az idõt a töltéshez és a lendület nagyságához

Mennyiségi beállítás: beállítja a vízmennyiséget, a mosási- és az öblítési idõt a töltéshez és a textilfajtához

Habzásfelismerés:csökkentõ mechanika mûködésbe lép (magasabb vízszint és plusz öblítés, centrifugázás megszakítása).

mosogep-tajkep

Az Aqua-Sensor (Bosch, Siemens) az aqua-szenzor egy fényérzékelõ, amely felismeri az öblítõvízben levõ homályos foltokat. Ezekhez a foltokhoz igazítja a gép az öblítés folyamatát. A szennyezõdés mértékének megfelelõen 2-szer, 3-szor vagy 4-szer öblít a mosógép ( homályosabb folt esetén plusz öblítést indít be a gép, kevésbé homályos folt esetén egy öblítést elhagy). Az öblítési folyamat hossza változó.

Addig öblít a mosógép (2-8 percen át), amíg optikailag egyetlen homályos foltot sem észlel. Kevésbé szennyezett ruhanemû és az ehhez megfelelõen adagolt kisebb mosószer mennyiség esetén csökken a vízfogyasztás és rövidebb lesz az öblítési idõ.

Az analóg nyomásérzékelõ (Miele) a szintmagasságnak megfelelõen szabályozza a befolyó vízmennyiséget. Ha emelkedik a vízszint és ezzel együtt a légnyomás, akkor megváltozik a nyomásérzékelõ elektromos ellenállása is. A megváltozott elektromos feszültség egy mikrocomputer segítségével be- vagy kikapcsolja a vízbefolyató szelepet.

A korábban használatos elektromechanikus szintkapcsolókkal szemben az analóg nyomásérzékelõ a nyomást fokozatmentesen érzékeli, ezért, akármilyen vízszint is szükséges az adott ruhamennyiséghez és minõséghez, a program be tudja azt állítani. A pontosabban mûködõ analóg nyomásérzékelõ használatával ugyanolyan jó mosó- és öblítõhatás mellett további vízmegtakarítás érhetõ el.

A kaszkádöblítés a 3D-AquaSpar-Sytem / 3D-Oberwasser- Sytem (Bosch, Siemens) egyik eleme. A lényege, hogy a mandzsettánál további, megfelelõen szabályozott vízmennyiség folyik be a mosógépbe. Elõször kb. 5 l víz folyik be a mosószert tartalmazó 2. kamrán keresztül a lúgtartályba, ahol a mosószer feloldása és a víz lágyítása történik. Ezután a víz kb. 2/3 része az 1. kamrán keresztül átfolyik a lúgtartályba.

A maradék vízet a kaszkádöblítéshez használja fel a gép. A víz a mandzsettán át a mosóablakra folyik, onnan közvetlenül permetezi a mosódob közepén levõ ruhákat. Ha a programhoz elõmosás is tartozik, akkor a víz egy része az 1. kamrán át a lúgtartályba folyik, a maradék pedig a kaszkádon át a dobba kerül. Összefoglalva: kevesebb vizet használ, ugyanakkor a ruhát hamarabb átnedvesíti, jobban kimossa és alaposabban kiöblíti.

A mosóablakos vízszabályozó rendszer (AEG, Miele) a vizet egy szinkronmotorral irányított vízváltó segítségével vagy a mosóablakhoz vagy a megfelelõ mosószeres rekeszhez vezeti. A mosóablakos vízszabályozó rendszer alkalmazásának köszönhetõen a ruha gyorsabban átnedvesedik, mivel a víz az elkeskenyedõ ablakon keresztül éppen a ruha közepébe folyik. A víz egyúttal az üveget és az ajtó tömítõgyûrût is megtisztítja.

Az öblítés során a víz csak az ajtón keresztül áramlik, így kizárt, hogy a víz a mosószer rekeszben esetlegesen maradó mosószer maradékkal érintkezzen.

A víz elõlágyításával (AEG) a mosószernek akár 20 %-át is meg lehet takarítani. Az elõmosó kamrába (zölddel jelölve) adagolt vízlágyítót a mosógép kb. 3,5 l vízzel összekeveri. Innen a fõmosás kamrába vezeti, amelyben a mosószer található.

A víz elõlágyításával a fûtõszálat is óvjuk és a mosószert az 1. keménységi fokozatnak megfelelõen adagolhatjuk. A víz – a programtól függõen – az adagoló kamrába vagy a forgórészbe folyik ill. fordul át. Így a ruhanemû gyorsabban átnedvesedik és a mosószer tökéletesebben feloldódik.

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás