A porszívó karbantartása, tisztítása

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A porszívó nem igényel túl sok figyelmet, mert egy egyszerű karbantartás művelettel sokáig hasznos marad a háztartásunkban. Hét pontban  leírtuk a karbantartási műveletet, kérjük figyelmesen olvassa el, akár többször is.

A fotókra klikkelve nagyobb méret!

Porszívó részei, elemei

Porszívó részei, elemei

1. Biztonság

A karbantartás kezdetekor kérjük áramtalanítsa a porszívóját az áramütés és egyéb sérülések végett.

2. Porzsák

Ellenőrizze a porzsákot és rendszeresen cserélje, ha az megtelik. Egy olyan porszívó amiben megtelt a porszák, nem tud hatékonyan tisztítani. A porzsák cserét azért ne feledje , mert a porszívózáskor a levegőnek át kell haladnia az összegyűjtött por és szennyeződéseken, így a készüléknek erőteljesebben kell dolgoznia, vagy nem tisztít hatékonyan. Keresse meg ahová a porzsákot helyezte a gyártó, és ellenőrizze le hogy az megtel vagy sem. Olvassa el a porszívója használati utasítását és könnyedén megoldhatja a porzsák cseréjét.

Porszívójához porzsákot vásárolhat, a bal oldalt megtalálható Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

Mindig a megfelelő porzsákot tegye a készülékébe ami modellszám szerint beazonosítható a szakkereskedőnél. Porzsák nélkül semmiképpen ne működtesse a gépet mert abban kárt tehet. Porzsák nélküli modelleknél  egyszerűen csak vegye ki a porgyűjtő tartályt majd azt ürítse ki és helyezze vissza a helyére, legtöbb modellnél ez nagyon egyszerűen megtehető.

3. Porszívófej

Tisztítsuk meg a porszívófejet gyakran. Modelltől függően változhat, hogy milyen porszívófejjel szerelték a készüléket, ez lehet egy általános kombifej vagy turbófej.

A porszívófej a hosszú merev csőre van rádugva. A porszívófej alján a kefékre ráragadhat haj, fonál és egyéb kosz ezt időként érdemes tisztítani. Erősebb szennyeződés esetén érdemes szétpattintani , szétcsavarozni a porszívófejet, majd ezután alaposabban megtisztítani azt. Soha ne feszítse szét, mert eltörhet a fej műanyag részei.

Porszívójához tartozékokat vásárolhat, a fent bal oldalon megtalálható Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

4.Ékszíj

Érdemes az ékszíj szalagfeszességét is leellenőrizni a porszívóban, ha már az gyenge vagy elöregedett, akkor érdemes azt kicserélni. Csere esetén vegye ki a porszívójából a rossz ékszíjat majd forgassa rá az újabbat. Cserélje ki a szíjat évente, vagy attól függően, hogy mennyire használja a porszívót. Ékszíj nem mindegyik típusban lelhető fel.

Porszívójához ékszíjat vásárolhat, a fent bal oldalon megtalálható Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra klikkelve.

5. Szűrők, filterek

A szűrők cseréje is elengedhetetlen a porszívó karbantartásánál. Kétféle filtert ismerhetünk a porszívóknál, HEPA szűrőt illetve motorszűrőt.

Az eltömődött szűrők gyengítik a motor teljesítményét, így gyengében szív a porszívó. Ezeket a szűrőket vegye ki a porszívójából a használati útmutatóban foglaltak szerint. Fújja vagy rázza ki a port és szennyeződéseket a szűrőkből. A kimosást nem ajánlatos, hisz a mosás során eltömődnek az apró lyukak és így nem megy át rajtuk a levegő. Erősebb vagy többszöri használatuk során ajánlott a szűrők cseréje.

Porszívójához HEPA és motor szűrőt vásárolhat, a fent bal oldalon megtalálható Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

6. Tömlők, csövek, gégecsövek, fogantyúk

Tömlők, gégecsövek és teleszkópcsövek ellenőrzése is fontos, hisz a kilyukadt részek miatt csökken a szívóhatás. Elszakadt gégecsöveknél nem érdemes ragasztószalaggal befedni a lyukas felületeket, hisz azok egy idő elengednek, vagy mellettük kifújnak. Ezeket érdemes vadonatújra lecserélni a hatékonyabb működés végett. Eltört teleszkópcsöveket, fogantyúkat is cserével orvosolhatjuk.

Porszívójához Tömlőt, gégecsövet, fogantyút és teleszkópcsövet vásárolhat, a fent bal oldalon megtalálható Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fotóra kattintva.

7. Motor szénkefék

A motor gyengülése, szikrázása a motor szénkeféje elkopása miatt történik. A porszívó motor szénkeféjét kicserélni már nagyobb műszaki érzéket követel. Itt a motor kiszedése után, és a szénkefe méretei alapján oldhatja meg.

Porszívójához szénkefét vásárolhat, a fent bal oldalon megtalálható Háztartási Gép Alkatrész Webáruház fényképre kattintva. A shopX Webáruház-lánc alkatrész keresőjében szinte minden ismert márkájú porszívóhoz talál alkatrészeket és tartozékokat is egyaránt.

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás