EU-tilos az izzólámpának

 Háztartási gépekhez alkatrészek

Egy jó döntés a klímavédelem érdekében!

A magán háztartásokban használatos világításról szóló EU irányelv elfogadásával már semmi sem áll a hagyományos izzólámpák betiltásának útjába. Ennek egyenes következménye, hogy új környezetkímélő megoldásokat fogadnak el és vezetnek be az EU tagországaiban.

EU-tilos az izzólámpának

Az EU irányelv pontosan meghatározza, hogy az egyes izzólámpa típusokat milyen határidővel kell kivonni a forgalomból. Ezek közé tartozik természetesen a Thomas Edison által 1879-ben piacra dobott izzólámpa is. Egy olyan világítótest, amely az elektromos energiának csak öt százalékát alakítja át fénnyé és a maradékot “elfűti”, ezért a mai elvárásoknak már nem felel meg. Ha az Európában jelenleg használatban levő 3,5 milliárd izzólámpa mindegyikét lecseréljük, az áramfogyasztásunk hosszú távon több, mint 30 százalékkal kevesebb lesz.

Az energiatakarékos lámpáknak – amelyeket kompakt fénycsőnek is neveznek – 80 százalékkal kevesebb energiára van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan fényerővel világítsanak, mint a hagyományos izzólámpák. Egy 15 wattos energiatakarékos lámpa fényereje egy 75 wattos hagyományos izzólámpa fényerejének felel meg. Ötször nagyobb a hatásfoka és az élettartama alatt (már az alacsonyabb watt érték miatt is) 100 euró áramköltséget takarít meg. Ezen felül, az energiatakarékos lámpák élettartama kb. nyolcszorosa a hagyományos izzólámpákénak. Rendszerint beépített előkapcsolójuk van, a foglalatuk csavaros és megegyezik “normál” villanykörték foglalatával. Különösen gazdaságos a használatuk ott, ahol hosszú időn keresztül folyamatosan világítaniuk kell.

Az EU irányelv a forgalomból történő fokozatos kivonást írja elő és meghatározza a háztartások világítására vonatkozó minimális követelményeket. Az irányelv értelmében 2009. szeptember 1. után azokat a lámpákat, amelyek a magán háztartásokban különösen sok energiát fogyasztanak, már nem lehet forgalomba hozni.

2012-ig minden 7 wattnál nagyobb teljesítményű izzólámpát ki kell vonni a forgalomból. A különleges alkalmazásokhoz forgalomba kerülő speciális lámpákat (pl.: sütőlámpa) a jövőben külön jelöléssel kell ellátni. Az izzólámpák használatáról szóló EU irányelv egy olyan EU intézkedéscsomag részét képezi, amelynek célja az elektromos háztartási gépek energiafogyasztásának jelentős mértékű csökkentése.

Ez az irányelv elsősorban a környezetet védi, mert a betartásával csökken a CO2 kibocsátás. De a fogyasztók pénztárcájára is kedvező hatást gyakorol. A hagyományos izzólámpákról nyugodtan elmondhatjuk, hogy igazi energiazabálók. A működésükhöz szükséges energiának csupán az 5 százalékát használják fény előállításra. A fennmaradó 95 százalékot hőtermelésre fordítják. Energiatakarékos lámpák már 1985 óta léteznek, amelyek az izzólámpákhoz képest 80 százalék energiát takarítanak meg és ennek következtében 80 százalékkal csökkentik a CO2 kibocsátást. Rendkívül nagy energia megtakarító képességgel rendelkeznek. És ami kevesebb energiát fogyaszt, az pénzt takarít meg.

A környezetnek konkrétan mi haszna származik ebből?

A világon a világításra fordított energia mennyiségbnek több, mint 1/3 részét meg lehet takarítani. A 900 milliárd kWh áram megtakarításával 450 millió tonnával csökkenthető a globális CO2 kibocsátásunk. A hatóságok számításai szerint az energiatakarékos világításnak köszönhetően az európai fogyasztók 2020-ig mintegy 80 milliárd kilowattóra áramot fognak megtakarítani. Ez egész Belgium vagy 23 millió háztartás áramfogyasztásának megfelelő árammennyiség.

A fogyasztók eleinte alig fognak valamit észrevenni. Az első izzólámpák 2009. szeptember 1-én fognak eltünni az üzletek polcairól. Ezek a 80 wattos és annál nagyobb teljesítményű villanykörték lesznek, valamint azok a matt lámpák, amelyek nem tartoznak az A energia osztályba. Évről évre újabb és újabb lámpák és wattok kerülnek majd a tiltott termékek közé. Azokat a villanykörtéket, amelyeket korábban már megvettek a fogyasztók, természetesen a későbbiekben is használhatják. Ezeknek az izzólámpának csak az EU-n belüli árusítása lesz megtíltva. Az EU irányelv csomagolásra vonatkozólag is tartalmaz információkat. A csomagolás a fogyasztóvédelmi szempontból egész Európában egységes lesz. Egyre több és több olyan információ szerepelmajd rajta, amelyek segítségével a fogyasztó könnyen ki tudja választani a számára legmegfelelőbb lámpát.

energiatakarekos izzó előnyei

Milyen lehetőségek állnak majd a fogyasztók rendelkezésére?

A hagyományos izzók helyett az energiatakarékos lámpák, a halogén lámpák (nem a D energia osztályba tartozók) az Energy-Saver-lámpák és a LED-lámpák közül választhatnak majd a fogyasztók. Annak ellenére, hogy a LED-ek kifejlesztése még az elején tart,a világítódiódák lassan de biztosan teret hódítanak az általános világításban. A fényerő és a hatékonyság fejlesztése területén hatalmas lehetőségek állnak még a világítódiódák előtt.

A halogénlámpáknál az alábbiakat kell figyelembe venni

A halogén reflektor lámákat a tervek szerint legalább 2016-ig forgalomba lehet hozni. A hatékonyan működő típusok a hagyományos izzólámpákhoz képest 25 – 50 százalék energiát takarítanak meg, miközben a fényerejük teljes mértékben megfelel a hagyományos izzók fényerejének. A D energiaosztályba tartozó halogénlámpák 2009 és 2012 között lépésről lépésre ki fogják szorítani a velük azonos watt számmal rendelkező izzólámpákat.

Meg fogja a érni a fogyasztónak, hogy a drágább energiatakarékos lámpát vásárolja meg?

Mindenképpen! A fogyasztónak nem szabad csak a beszerzési költséget néznie. A teljes élettartamukat figyelembe véve az energiatakarékos lámpák egyértelműen költségtakarékosak is. Az viszont igaz, hogy az energiatakarékosvagy egy ennek megfelelő halogénlámpa beszerzési ára magasabb, mint egy izzólámpáé. De ez ne riasszon el senkit. Az energiatakarékos lámpák az élettartamuk alatt sok energiát megtakarítanak.

Egy 100 wattos izzólámpa megközelítőleg egy euróba kerül, az ennek megfelelő fényerővel világtó energiatakarékos lámpa (20 wattos) hét euróba. Egy energiatakarékos lámpa 15.000 órát világít, egy izzólámpa csak 1.000 órát. Tehát egy energiatakarékos lámpa élettartama alatt tizenöt izzólámpát kell vásárolni. Ezen felül, egy energiatakarékos lámpa az élettartama során 252,-Euro áramot takarít meg. Ezért egy 20 wattos energiatakarékos lámpa beszerzési ára már egy év alatt megtérül.

energiatakarekos izzó

Termék Élettartam / óra Energia megmegtakarítás százalékban Költség megmegtakarítás
Izzó 100W 1.000 0 0 Ft
Dulux EL Longlife 200 watt 15.000 80 73.452 Ft
Halogen Energy 2.000 30 3.672 Ft

 

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás