A háztartási gépeknek is szükségük van rendszeres ápolásra

 Háztartási gépekhez alkatrészek

A háztartási gépeknek is szükségük van rendszeres ápolásra annak érdekében, hogy hosszútávon kifogástalanul szolgálhassanak minket. Érdemes gondot fordítanunk a gépek és készülékek karbantartására, hiszen ezzel megnövelhetjük az élettartamukat, biztonságosabbá tehetjük a használatukat, illetve pénzt takaríthatunk meg. A következőkben sorra veszünk néhány háztartási kisgépet és tartozékot, illetve bemutatjuk a karbantartásuk egyszerű módját.

Apróságnak tűnhet, de ajánlatos rendszeresen elvégezni a porszívók keréktengelyeinek tisztítását. Használat során ezek a kerekek sok filces anyagot felszednek, ami megtapad rajtuk, idővel pedig már gátolják a kerekek szabad forgását. Ez túl nagy kellemetlenséget nem okoz, a készülék ugyanúgy használható, talán észre sem vesszük a kerekek időnkénti beragadását, viszont az ilyen probléma karcoláshoz vezethet a parkettán vagy a padlón.

A porszívó fejének tisztítását is érdemes rendszeresen végezni, valamint vízzel átmosni a fej elfordítható részét, ami a csőpalástok kopását fogja csökkenteni.

Porszívó tisztíás

A konyhában keletkező zsíros gőzök által okozott szennyeződéseket is érdemes eltávolítanunk a páraelszívó szűrőjéről. Az ilyen jellegű szennyeződés gyorsan termelődik, ezért ezt a tisztítási folyamatos érdemes rendszeresen végezni. Amennyiben elhanyagoljuk, az esetben csökken a páraelszívó hatékonysága. A szűrő tisztítása akár heti rendszerességgel is indokolt lehet. Szerencsére a tisztítása roppant egyszerű, csupán le kell emelnünk a szűrőt és zsíroldószerrel átmosni.

A mosógépek is időnkénti karbantartást igényelnek. Minden mosógép rendelkezik szűrővel, ami néhány hónap alatt elszennyeződhet, ezért félévente elvégezendő tisztítása indokolt. A szűrő könnyen hozzáférhető, a beragadt textilszálak eltávolítása pedig könnyedén megoldható. Az ilyen tisztításnak köszönhetően a szivattyú munkája könnyebbé válik. Amennyiben mosóport használunk, az adagoló tartályt is néhány havonta tisztítani kell, ugyanis a bennragadt mosópor szinte megkövesedhet. Ettől még a gép használható, de a vastagon felrakódott mosópor réteg nem esztétikus és nem is célravezető.

Mosógép tisztítás

A hűtőgépek karbantartására is érdemes figyelmet fordítani. Általában nem törődünk azzal, hogy a hátoldalukon található párologtató tálcát és a levezető csövet tisztán tartsuk, pedig ajánlatos lenne. A hőcserélő rács tisztítása sem maradjon ki a sorból! A felrakódott porréteg miatt csökkenhet a hűtés hatásfoka, ez pedig energiaveszteséghez vezet. A hatásfok megőrzése érdekében az ajtók tömítéseit is ellenőrizni kell, illetve szükség esetén cserélni ajánlatos. Mindezek mellett érdemes figyelnünk arra is, hogy milyen távolságra helyezzük a hűtőt a faltól. A megfelelő működés érdekében kellő távolságot kell hagynunk a gép és a fal között.

Hűtőgép tisztítás

A sorból nem maradhatnak ki azok a háztartási kisgépek, amelyeket a vízkövesedés sújt; kávéfőzők, vízforralók… Ma már szerencsére könnyen beszerezhető a kávéfőzőkhöz készített vízkőoldó, de ennek híján citrom- vagy ecetsavas oldattal is próbálkozhatunk. Többszöri átmosás esetén ezek is segítenek a készülék vízkőmentesítésében. A vízkőoldáshoz több órára van szükség; hagynunk kell a szert állni a tartályban, majd többször bekapcsolt állapotban átfuttatni a gépen, hogy a kifolyócsőben is feloldhassa a vízkövet.

Speciális tisztítószerek kaphatóak kis és nagy háztartási gépekhez ebben a webáruházban. rtx.hu

 

Gyorsabb alkatrész információ: info@shopx.hu

hozzászólás